Met de meeste recepten voor vegan pannenkoeken maak je dikke, fluffy Amercian pancakes. Mmm, heel lekker natuurlijk! Maar ook ‘onze’ klassieke, dunnere pannenkoeken kan je helemaal plantaardig maken. De koemelk vervang je door een plantaardig alternatief naar keuze (ikzelf gebruik het liefste haver-of sojamelk, maar met bv. amandel-of kokosmelk lukt het zeker ook).
En de eieren? Tjah, die kan je – net zoals in zovele recepten – gewoon weglaten! Om het deeg toch zeker voldoende binding te geven, voeg ik wat vanille puddingpoeder doe (je kan ook gewoon maïzena of aardappelzetmeel gebruiken). Dit geeft ook een lekker vanillesmaakje aan de pannenkoeken. Het meeste vanille puddingpoeder dat je vindt in de winkel is 100% plantaardig. Doorgaans bestaat het enkel uit maïszetmeel en wat aroma’s en kleurstoffen.
Je serveert de pannenkoeken met beleg naar keuze. Ikzelf hou het meeste van lichtbruine basterdsuiker met een beetje kaneelpoeder erdoor, mmmm… Benieuwd hoe jullie deze pannenkoeken eten!
Klassieke vegan pannenkoeken (crêpes) met vanille
MATERIAAL
- pannenkoekpan
INGREDIENTEN
- 40 g vanille puddingpoeder type Imperial of dr. Oetker
- 200 g bloem
- 1 snuif zout
- 20 g kokosbloesemsuiker of vanillesuiker
- 500 ml plantaardige melk naar keuze
- 1 tl vanille-extract
INSTRUCTIES
- Neem een ruime mengkom. Meng hierin het vanille puddingpoeder samen met de bloem, het zout en de vanillesuiker. Voeg geleidelijk aan de melk toe en roer met een garde tot een glad beslag. Voeg tot slot het vanille-extract toe en roer nog een laatste maal om. Laat het deeg 10 min rusten.
- Verhit intussen een pannenkoekenpan met een scheutje arachideolie of een klontje bakboter op een matig tot hoog vuur. Schenk hierin een portie beslag. Zorg ervoor dat je geen te dikke pannenkoeken bakt. Wacht tot de randjes van de pannekoek droog en licht krokant zijn en draai dan de pannenkoek om. Laat nog even bakken aan de andere kant tot ook die mooi goudbruin oogt.
- Serveer de pannenkoek warm met beleg & toppings naar keuze.
Melk
Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…
Dol op pannenkoeken? Probeer ook deze eens!
Easy haver-ontbijtwafels met chiazaad
Niets gezelliger op een druilerige weekendochtend in de herfst dan thuis verse wafels bakken! Nog een hele dag geniet je in huis van heerlijke, warme…
American pancakes met tofu ricotta, bosbessen en citroen
Blueberry lemon-ricotta pancakes zijn in New York echt een fenomeen. Maar je hoeft niet naar the City te gaan om ze te kunnen smullen. Je…
Fluffy vegan pancakes met walnoot en banaan
Niets beter op zondagochtend dan een stapeltje heerlijk vers gebakken pannenkoeken! Voor mij liefst dik & fluffy graag! Deze pannenkoekjes met walnoot & banaan zijn…