Gezond en vegan bananenijs

Het overkomt iedereen weleens: een fruitmand met banaantjes die net iets te ver zijn om ze nog smakelijk uit het vuistje te kunnen eten. Gelukkig zijn er zoveel leuke en lekkere manieren om overrijpe bananen een tweede leven te geven. Iedereen kent intussen het voedzame bananenbrood. Maar er zijn nog opties. In heel wat recepten voor zoet gebak kan je de eieren vervangen door banaan. Zo maak je bijvoorbeeld heerlijke bananenpannekoekjes. Maar het favoriete bananenrecept bij ons thuis is en blijft toch dit zelfgemaakte bananenijs. Dit ijsje is:

  • Het snelste ijs dat je ooit zelf gemaakt hebt. Het vraagt amper 5 minuutjes van je tijd. De vriezer en blender doen het meeste werk.
  • Dit recept is ook zo eenvoudig: gewoon alles in de blender en hop klaar is kees. Zorg wel dat je een blender gebruikt die wat kracht heeft. Diepgevroren bananenschijfjes zijn redelijk hard, dus je blender moet tegen een stootje kunnen!
  • Dit ijsje is ook nog eens supergezond: geen room, geen boter, geen suiker! Wat wel: fruit én noten! Gezien de goede voedingswaarde, eten wij het thuis ook vaak als ontbijt, met wat granola en extra fruit on top. Van een kickstart gesproken!

En met deze tips gaat het zeker goed:

  • Gebruik (zeer) rijpe bananen! Voordeel is dat je deze soms goedko(o)p(er) kan kopen én je voorkomt op die manier verspilling. Duidelijk een win-win!
  • Vergeet de bananen niet te schillen voordat je ze invriest. Eenmaal bevroren wil de schil er namelijk echt niet meer af (believe me, I tried!).
  • Als je twijfelt over de kracht van je blender, kan je de bananen best even 5 minuutjes ontdooien voor je begint te blenden. Dit maakt het net iets makkelijker.

Er zijn twee manieren om van dit ijsje te genieten. Ofwel onmiddellijk nadat je het ijs hebt geblend. Dan is het ijsje eerder een soort van swirl/dikke smoothie. Snel serveren en eten is dan echt wel de boodschap! Je kan het ijsje op die manier niet lang bewaren of op voorhand maken, want de banaan verkleurt. Alternatief is dat je het bananenmengsel nog even terug in het vriesvak plaatst. Ongeveer 1 uurtje, best niet veel langer want het ijs wordt snel hard. Maar als je 1 uurtje geduld hebt, kan je nadien wel echt mooie bolletjes scheppen van het ijs (zoals op de foto)!

Dusssss … dit ijsje is supergezond. Ietsje minder gezond, maar wel hééééééél lekker, is de (vegan!) karameltopping. Echt heerlijk. Ik gebruik die vaak en in veel recepten, zoals bijvoorbeeld ook in deze to die for ontbijtkoek met peer & karamel. Aan jou de keuze of je het ijs eet met of zonder de karamel ;-).

Gezond en vegan bananenijs

Heerlijk en gezond bananenijs. Snel klaar, zonder ijsmachine! Geniet ervan als dessert, bij het ontbijt of lekker tussendoor. Let op: hoog verslavingsgehalte!
4 personen
Voorbereiding: 10 mins
Klaarmaken: 3 hrs

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Gezond bananenijs

  • 4 rijpe banaan
  • 4 el vaste kokosroom of plantaardige kwark of yoghurt (zie notities)
  • 4 el amandelpasta (zie onderaan)
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 snuif zout

Karamelsaus

  • 6 el suiker
  • 2 el kraantjeswater
  • 3 el vaste kokosroom (zie notities)
  • 2 el witte misopasta (zie onderaan)
  • 1 handje hazelnoot of amandelen of andere nootjes naar keuze

INSTRUCTIES

Gezond bananenijs

  • Pel de bananen en snijd ze in schijfjes. Doe ze in een potje en plaats in het vriesvak gedurende minstens 3 uur.
  • Haal de bananen uit het vriesvak. Doe ze in een (stevige) blender. Voeg alle overige ingrediënten voor het ijs toe en blend gedurende enkele minuten tot je een glad geheel bekomt.
  • Serveer meteen (dan heb je een soort van bananeswirl). Of plaats nog 1 uur terug in het vriesvak en schep bolletjes bananenijs.

Karamelsaus

  • Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem. Roer eenmaal om en laat de karamel vervolgens op een zacht vuur opschuimen zonder te roeren. Laat 5 min zacht pruttelen en haal vervolgens van het vuur. Roer de gehakte nootjes erdoor. Serveer lauwwarm op het bananenijs.

Notities

1. Ga in de winkel op zoek naar vaste kokosroom (coconut cream), en dus niet de vloeibare kokosmelk (coconut milk). Een zeer goede stevige kokosroom is die van Desiam, o.a. te vinden in Delhaize. Kies je liever voor biologisch en fairtrade, dan is deze (o.a. te vinden bij Albert Heijn) een goede optie. Om de room nog steviger te maken, kan je het blikje kokosmelk vooraf een aantal uur in de koelkast plaatsen. Dan zijn room en kokoswater zeker mooi van elkaar gescheiden en kan je de room gemakkelijk uit het blikje scheppen.

Witte miso

Witte miso is een gladde pasta op basis van gefermenteerde soja, rijst en zout. Het is een smaakmaker die vooral geliefd is in de veggie…

Amandelpasta – Amandelboter

Amandelpasta of amandelboter is niets meer dan amandelen die gedurende lange tijd zijn gemalen in de blender. Je kan dit kant-en-klaar in de winkel kopen….

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top