Groen(t)e spread van erwtjes, pistache en munt

Toen ik in het begin overschakelde naar een meer plantaardige levensstijl, had ik het best moeilijk met broodbeleg. Ik ben altijd een grote kaaseter geweest en dus kon je me erg blij maken met een boterham met kaas. Natuurlijk bestaan er lekkere plantaardige kazen, maar van de vegan sneetjeskazen word ik meestal niet weggeblazen… Gelukkig heb ik intussen ontdekt dat er zovéél meer is is dan een bammetje met kaas! Heel vaak maak ik mijn broodbeleg intussen zelf. Het resultaat: lekker(der), groen(er) en gezond(er)!

Je zou denken: ja, das wel keiveel werk om zelf broodbeleg te maken. Ik beloof het je: das echt niet zo! De lekkerste spreads voor op brood  vragen vooral werk van je blender. Ook deze erwtenspread vraagt niet meer werk dan alle ingrediënten afwegen, in de blender gooien, mixen, en klaar! Je kan deze erwtendip gebruiken als beleg voor op brood, maar je kan het ook serveren als hapje, met toastjes of crackers erbij. Blije gasten verzekerd! 

Groen(t)e spread van erwtjes, pistache en munt

Overheerlijke combinatie van erwtjes, pistache & munt! Verrassend en verfrissend van smaak, lekker als dipje bij crackers, maar ook heerlijk als spread op brood of toast!
2 personen
Voorbereiding: 10 mins
Klaarmaken: 5 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

 • foodprocessor

INGREDIENTEN

 • 100 g (diepvries)erwten
 • 100 g pistachenoten
 • 1 teentje knoflook
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl roze peperbolletjes optioneel
 • 150 g ongezoete (!) plantaardige yoghurt natuur
 • 4 el citroensap of limoensap
 • 1-2 el verse munt
 • peper & zout

INSTRUCTIES

 • Breng een kookpot met water aan de kook en blancheer de erwtjes gedurende 3 min. Giet af, laat schrikken onder koud water en laat dan even uitlekken.
 • Doe erwtjes, pistachenoten, look, komijnpoeder & peperbolletjes in de blender en mix fijn.
 • Voeg vervolgens yoghurt, citroensap en munt toe en mix nogmaals. Kruid naar smaak met peper en zout. Bewaar de spread in de koelkast in een afgesloten potje. Zo blijft hij zeker nog 2 tot 3 dagen goed. Serveer als dipje met crackers of als beleg op brood of toast.

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…

Op zoek naar meer lekker broodbeleg? probeer deze eens!

Vegan préparé americain

Ik ben zot van BROOD! Maar in het begin dat ik meer plantaardig begon te eten, vond ik het best wel moeilijk om lekker –…

Muhammara (walnoot-paprika dip)

Muhammara is een heerlijk pittige dip, die oorspronkelijk afkomstig is uit Syrië, maar nu terug te vinden is en veel Arabische landen. En ook bij…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top