Chocoladecake is misschien wel dé ultieme comfort food! Ik was al een hele tijd op zoek naar hét recept voor een chocoladecake die vegan is, heerlijk decadent smaakt én toch ook goed is voor je. En deze cake doet het allemaal! De cake is luchtig maar geeft je toch dat heerlijk voldane ‘chocolade-gevoel’! De cake is ook ideaal als je graag wat groentjes en fruit in je baksels verwerkt: de cake bevat zowel rode biet als appel(moes)! En toch heerlijk kids-proof, zalig toch?!
Ik ben ook heel erg fan van de eenvoudige topping: gewoon gesmolten chocolade mengen met kokosmelk. Heerlijk lekker en in een wip klaar! Zorg wel dat je stevige kokosmelk gebruikt, zodat je topping mooi opstijft.
De cake bewaart 2 tot 3 dagen in een koele ruimte maar het zou me verbazen als ie zolang meegaat :-)!
Gezonde(re) vegan chocoladecake met rode biet
MATERIAAL
- cakevorm
- blender
INGREDIENTEN
- 140 g rode biet voorgekookt (zie notities 1. onderaan)
- 180 ml plantaardige melk naar keuze
- 1 el appel azijn of citroensap
- 240 g bloem
- 35 g rauw cacaopoeder
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baksoda
- 1/2 tl zout
- 60 g kokosolie of andere plantaardige olie of bakboter
- 15 ml koffie (optioneel) (zie notities 4. onderaan)
- 45 g appelmoes zonder stukjes
- 45 g plantaardige yoghurt natuur (zie notities 2. onderaan)
- 175 g rietsuiker of suikervervanger naar keuze
- 2 tl vanille-extract
- 150 g zwarte chocolade
- 3/4 blik kokosmelk (zie notities 3. onderaan)
INSTRUCTIES
- Doe de voorgekookte rode biet in de blender en pureer tot een gladde massa. Hou opzij.
- Doe het appelazijn bij de melk en hou opzij.
- Neem een grote mengkom en zeef hierin de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda en zout. Meng onder elkaar.
- Neem een andere, kleine mengkom en meng hierin de bietenpuree, melk, kokosolie (als die nog vast is, kan je ze best vooraf even laten smelten in de microgolfoven of een pannetje), koffie, appelmoes, yoghurt, suiker en vanille-extract. Voeg dit mengsel bij de bloem en spatel tot een glad deeg.
- Bekleed een (ronde) cakevorm met bakpapier. Doe het deeg hierin. Bak de cake gedurende 50-55 min in een voorverwarmde oven van 175 °C. Prik erin met een dunne naald of tandenstoker. Als er geen deeg meer aan de prikker kleeft, is de cake klaar! Haal de cake uit de oven. Laat 5 min staan, haal de cake nadien uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster. Bereid intussen de topping.
- Smelt de chocolade au bain marie in een steelpan. Voeg de kokosmelk toe en meng onder elkaar. Laat de topping 15 min afkoelen en spatel ze vervolgens over de cake. De topping is nu nog lopend maar zal verder volledig opstijven.
- Laat de topping verder opstijven op een koele plaats. En nu ... genieten maar!
Notities
Rauw cacaopoeder
Rauw cacaopoeder wordt gewonnen uit cacaobonen en is de grondstof voor het maken van chocolade….
Melk
Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod…
Kokosolie – Kokosvet
Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie….
Yoghurt en kwark
Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver,…