Gebakken rijst met vegan ei, worstjes en boerenkool

In de FoodCourt gaat niks verloren! Ik probeer echt altijd om alle restjes en alles wat eetbaar is aan groenten & fruit volledig te benutten. Ik vind het een echte uitdaging om met leftovers een zalig gerecht in elkaar te knutselen! Ook dit gerecht is toevallig ontstaan, toen ik een restje gekookte rijst over had van de dag voordien. Gekookte rijst van 1 dag oud is ideaal om gebakken rijst mee te maken (voor de beste gebakken rijst gebruik je zelfs beter geen verse gekookte rijst!).  

Voor het overige heb ik gewoon mijn toenmalige koelkast leeggeroofd en alles samen in de wok gegooid. Ik had wel zin in een soort van ontbijt-rijstschotel, vandaar de gebakken worstjes en het vegan ei (op basis van tofu en kala namak). Kala namak is het onmisbare zwarte zout dat een sterke zwavelachtige geur heeft. Het geeft een heerlijke eismaak aan jouw plantaardige gerechten. Dit recept is ideaal om met dit kruid eens te experimenteren!

Vervang de groenten in het recept overigens gerust door wat jouw voorraadkast en ‘t seizoen te bieden hebben! 

Gebakken rijst met vegan ei, worstjes en boerenkool

Snel & makkelijk receptje waar je handig jouw restjes gekookte rijst in kwijt kan. Eet het als diner, lunch of ontbijt ... Ideale - gezonde - katerfood!
2 personen
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • wokpan

INGREDIENTEN

  • 150 g zijden tofu
  • 1 el maïzena
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/3 tl kala namak (zwart zout)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 50 g boerenkool of ander bladgroen: spinazie, palmkool, postelein, ...
  • 1/3 rode paprika of 75 g champignons
  • 2 plantaardige worstjes
  • 250 g gekookte rijst (restje)
  • 1 el sojasaus
  • 1 snuif chilipoeder of 1/2 fijn gesneden rood chilipepertje
  • 2 el olijfolie
  • peper & zout
  • 2 el verse koriander ter afwerking (optioneel)

INSTRUCTIES

  • Hak ui, look en paprika in zeer fijne stukjes. Rits de boerenkool van de stengels. Snij de worstjes in stukjes. Hou alles opzij.
  • Neem een mengkom en meng hierin met een garde de zijden tofu, maïzena, kurkuma en zwart zout. Klop tot alles mooi glad is. Verwarm de helft van de olie in een (wok)pan op een matig-hoog vuur. Fruit hierin de helft van de ui en look tot ze glazig zijn. Voeg dan het tofumengsel toe. Laat even bakken terwijl je alles af en toe omroert (zoals een roerei). Voeg dan de rest van de ui en look toe, alsook de paprika en worstjes. Laat opnieuw even bakken tot de worstjes gaar zijn.
  • Voeg tot slot de boerenkool en de rijst toe. Laat nog even bakken, terwijl je de kruiding toevoegt: sojasaus, chili, peper & zout.
  • Serveer warm en werk eventueel af met wat verse koriander.

Worst

Niets dat meer ‘vlezig’ klinkt dan WORST :-D! En toch bestaan ook hiervoor erg lekkere plantaardige alternatieven.  Er zijn verschillende goede recepten op zelf plantaardige…

Kala namak (zwart zout)

Kala namak of zwart zout is een zout met een zwavelachtige smaak -en geur die zorgt voor de typische eismaak in plantaardige gerechten. Het wordt…

Zijden tofu

Zijden of silken tofu is een zachte tofuvariant, met een zachte en romige textuur die wat doet denken aan panna cotta. Zijden tofu bevat meer…

Diggin' this dish? Probeer ook deze eens ... !

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top