Niets zomerser dan een Mexican-style quesadilla als hapje bij de borrel! De quesadilla bestaat in zeer veer verschillende versies, maar de basis is meestal hetzelfde: een zachte tortilla, die gevuld wordt met kaas en vervolgens gegrild. Oei, veel kaas dus?! Geen probleem, we gaan dit even snel veganizen ;-). In de biowinkels en zelfs de gewone supermarkten vind je meer en meer kazen zonder dierlijke melk. De smaak van deze alternatieven is wisselend. Sommige plantaardige kaasjes vind ik heel erg lekker, andere zijn iets minder mijn ding. Maar smaken verschillen natuurlijk, dus het is vooral kwestie van zelf op speurtocht te gaan en ontdekken wat jij lekker vindt! In dit recept gaan we aan de slag met plantaardige brie, die meestal wordt gemaakt op basis van cashewnoten. Deze zoutige brie wordt hier gecombineerd met heerlijk zoete perzik, een echt seizoensfruit dat enkel in de zomer écht lekker is. Ik serveer deze quesadilla meestal als verrassend hapje! Ik ben zeker dat je gasten er dol op zullen zijn!
Franse quesadilla's met vegan brie en perzik
INGREDIENTEN
Dipsaus
- 1 lente-ui
- 2 el ahornsiroop (zie onderaan)
- 2 el limoensap
- 1/2 tl limoenzeste
Quesadilla's
- 2 tortillawrap
- 2 perzik
- 100 g vegan brie (zie onderaan)
- 1/2 ui
- 1 el pijnboompitten
- 1 el rietsuiker
- 1 tl bloem
- plantaardige bakboter of neutrale olie
- peper
INSTRUCTIES
Dipsaus
- Snij het lente-uitje fijn. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar in een kleine kom. Hou apart.
Quesadilla's
- Rooster de pijnboompitjes op een medium-hoog vuur in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin zijn.
- Snij de perziken in kleine blokjes. Meng 1/2 van de suiker voorzichtig onder de perzikblokjes.
- Snij de brie in kleine plakjes.
- Snij de ui in fijne ringen en wentel door de bloem.
- Verwarm een nootje boter of wat olie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Bak de uiringen gedurende enkele minuten tot ze lichtjes goudbruin zijn. Voeg de resterende rietsuiker toe en laat even karamelliseren. Haal de ui hierna uit de pan en hou apart.
- Leg een zachte tortilla in de pan. Verdeel over 1 helft van de tortilla wat stukjes brie en perzik en bestrooi met wat pijnboompitjes. Kruid met peper en vouw de tortilla vervolgens dicht. Druk goed aan. Bak de tortilla gedurende 2 min aan elke kant tot de tortilla goudbruin en krokant is. Haal uit de pan, hou warm (in de oven op 100 °C) en herhaal dit met de resterende tortilla.
- Halveer elke quesadilla zodat je 2 driehoekjes bekomt. Srveer de quesadilla lauw-warm met de dipsaus.
Brie
Yess, de Fransen horen het waarschijnlijk niet graag. Maar zelfs van briekaas kan je een plantaardige variant maken! Of je kan deze kant-en-klaar kopen! De…
Ahornsiroop
Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…