Bij een Amerikaanse traditie – Halloween – hoort een traditionele Amerikaanse taart! Zoete pompoentaart wordt in Amerika vooral met Thanksgiving gegeten, maar zolang kon ik niet meer wachten … De herfst is, minstens op culinair vlak, een van mijn favoriete seizoenen want dan is er zoveel van mijn lievelingseten volop te krijgen: paddenstoelen in alle vormen en formaten, pastinaak, witlof, verse appelen en peren, en natuurlijk … pompoen!
Deze pompoentaart is een gezonde variant van de klassieke zoete pompoentaart die doorgaans erg veel boter en suiker bevat. En dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Het pompoenvlees is van nature immers al erg zoet en smeuïg en kan op die manier gerust (een groot deel van de) boter en suiker vervangen.
De lekkerste vegan pompoentaart
MATERIAAL
- foodprocessor
- taartvorm
- deegrol
INGREDIENTEN
Bodem
- 225 g bloem
- 60 ml ijskoud kraantjeswater
- 60 g kokosolie of plantaardige bakboter (zie onderaan)
- 2 el rietsuiker
- 1/2 tl zout
INSTRUCTIES
- Meng alle ingrediënten voor het deeg met je handen door elkaar in een ruime mengkom tot het deeg loslaat van de kom. Kneed nog 2 min op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepel en glad deeg. Leg afgedekt in de koelkast en laat rusten terwijl je de vulling voorbereidt.
- Schrob de pompoen schoon, verwijder de pitten en snij in stukjes (kies voor biologisch, dan hoef je de pompoen niet te schillen). Stoom of kook het pompoenvlees botermals. Afhankelijk van de dikte van de stukjes duurt dit ongeveer 20-25 min.
- Mix het pompoenvlees met behulp van de keukenmachine tot een gladde puree. Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en meng nogmaals om tot een glad beslag.
- Haal het deeg uit de koelkast en leg dit in een ronde bakvorm bekleed met bakpapier of lichtjes ingevet. Prik de bodem van het deeg in met een vork, bedek met bakparels (of gedroogde kikkererwten) en bak blind gedurende 10 min in de oven op 180 °C. Haal hierna de taartbodem uit de oven en giet de pompoenvulling erin. Bak nogmaals gedurende 40-45 min in de oven op 180 °C. Controleer af en toe en verlaag eventueel de temperatuur (of leg een vel hittebestendige folie of bakpapier over de taart) om te voorkomen dat de bovenkant van de taart zou aanbranden.
- Na baktijd draai je de oven uit. Laat de taart nog enkele minuten rusten in de oven met de deur op een kier. Haal dan de taart uit de oven. Laat de taart volledig afkoelen op een rooster en laat ze vervolgens nog even verder opstijven in de koelkast. Haal kort voor het serveren de taart uit de koelkast, snij in punten en geniet!
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Melk
Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…
Kokosolie – Kokosvet
Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…
Aquafaba
Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…
5 thoughts on “De lekkerste vegan pompoentaart”
Hallo
Ivm palmolie moet je dit filmpje eens bekijken…. Kwam ik eens toevallig tegen en het raakt!
https://www.youtube.com/watch?v=NcfsRuTgwYI
Mvg, Ria
De vulling was veel te vloeibaar. Hoe komt dit? Is dit normaal?
Hey Kasper, misschien moet de taart iets langer bakken? Elke oven is beetje anders. Of gebruikte je soms diepvries pompoen? Dan is er soms te veel vocht dat mee in je beslag belandt. Ik probeer de taart deze week zelf nog eens uit en kijk of ik iets moet aanpassen in het recept!
Is misschien die 500 ml te veel? Door die halve liter melk werd het bij mij ook veel te vloeibaar!
Hoi, ik hoorde nu al een paar keer de opmerking dat het beslag was te vloeibaar is. Ik ga het recept eens herbekijken en eventueel aanpassen. Bedankt om het te melden! Groetjes, Claudia