Dit is echt de allerlekkerste granola! Boordevol nootjes & pitten en met veel warme kruiden! Het is ook het ideale kadootje om vrienden of familie eens mee te verrassen (ideaal met de feestdagen!). Ik maak vaak een verse portie granola en dan vind ik het leuk om een deel daarvan weg te schenken. Je bewaart wat glazen potjes (bv. van confituur of kikkererwten), je vult die met verse granola, nog even een etiketje met een lieve boodschap erop, en hop, je hebt een superleuk en origineel geschenkje! Varieer ook gerust met de granola naar gelang van jouw voorraadkast en wat jij graag lust. Je kan allerlei soorten noten en pitten gebruiken. De mengeling hieronder is mijn favoriete mix, maar doe er vooral jouw eigen ding mee. Zo kan je speltvlokken gebruiken i.p.v. havermout, cashewnoten i.p.v. walnoten, je kan de speculoos vervangen door gedroogde vruchten (rozijnen, dadels, …) en nog zoveel meer. Beschouw dit dus vooral als een basisrecept waar je nog alle kanten mee uit kan.
De lekkerste granola met speculoos en chocolade
MATERIAAL
- foodprocessor
INGREDIENTEN
- 225 g havermoutvlokken
- 1 tl zout
- 1 el lichtbruine basterdsuiker (= kindjeshoofdsuiker :-))
- 50 g pompoenpitten
- 50 g zonnebloempitten
- 50 g lijnzaad
- 50 g (ongezouten) pecannoten
- 50 g walnoten
- 50 g hazelnoten
- 50 g amandelen
- 1 el speculaaskruiden of kaneelpoeder
- 1 tl vanille-extract
- 80 ml ahornsiroop (zie onderaan)
- 65 g kokosolie of plantaardige bakboter (zie onderaan)
- 50 g amandelschilfers
- 50 g kokosschilfers
- 8 speculoosjes
- 100 g (witte) chocolade
INSTRUCTIES
- Neem een ruime kom. Meng havermoutvlokken, zout, basterdsuiker, pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad onder elkaar.
- Doe pecannoten, walnoten, hazelnoten en amandelen in de blender en hak grof (of doe dit met een mes). Voeg de gehakte noten toe aan de havermout.
- Smelt de kokosolie . Voeg toe aan de havermout, samen met speculaaskruiden, vanille-extract en ahornsiroop. Roer goed om tot alle havermout en noten een beetje 'nat' ogen.
- Spreid de granola uit op een bakplaat en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
- Bak de granola in 30 min goudbruin in de oven op 180 °C. Roer de granola elke 10 min om met een lepel. Druk telkens opnieuw goed aan. Op het einde van de baktijd voeg je amandel- en kokosschilfers toe. Laat nog 5 min verder bakken. Draai nadien de oven uit en laat de granola nog 30 min rusten in de oven met de deur op een kier. Haal vervolgens de granola uit de oven en laat volledig afkoelen. Nadien kan je met behulp van een lepel de brokken granola losmaken.
- Hak intussen de speculoosjes en chocolade fijn met een mes. Roer deze lekkernijen onder de granola. Voeg eventueel nog wat gedroogde bloemetjes toe ter versiering.
- Bewaar de granola in een goed afgesloten pot en liefst op een koele en donkere plaats. Zo blijft ie zeker 6 weken goed.
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Kokosolie – Kokosvet
Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…
Ahornsiroop
Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…
Krijg je niet genoeg van deze granola? Dan vind je deze ontbijtideeen vast ook leuk!
Easy haver-ontbijtwafels met chiazaad
Niets gezelliger op een druilerige weekendochtend in de herfst dan thuis verse wafels bakken! Nog een hele dag geniet je in huis van heerlijke, warme…
Home made crunchy ‘n chunky granola
Granola (in combinatie met wat vers fruit en plantaardige yoghurt) vormt een zalig ontbijt dat ook nog eens goed is voor je! Tenminste, als je…
Havermoutpannenkoeken met vanille en gekaramelliseerde appeltjes
Havermout is gezond en dus probeer ik het ‘s ochtends geregeld op het menu te zetten. Maar soms heb ik niet zo’n zin in ‘gewoon’…