Cashewcrème met rabarbercoulis en vijgencrumble

Ik hou wel van desserts in glaasjes! Ze zien er best leuk uit en je kan ze (meestal) op voorhand klaarmaken, zodat je op de avond van je etentje bijna geen werk meer hebt. Het dessert is heel snel klaar en ook erg makkelijk om te maken. Ook voor beginnende veganisten. Enige voorwaarde is dat je beschikt over een goede fooprocessor of blender, want die gaat overuren draaien. Voor elk laagje moet er immers gemixt worden. Extra tip: begin met de crème te mixen, doe vervolgens de coulis in de blender en eindig met de crumble. Op die manier hoef je je blender tussendoor niet af te wassen. Het is heus niet erg dat de smaken hierdooreen beetje met elkaar vermengd worden. Integendeel, dat is de bedoeling van een laagjesdessert! 

Cashewcrème met rabarbercoulis en vijgencrumble

Eenvoudig & snel dessert in een glaasje. Frisse cashewroom, zure rabarber en krokante crumble zorgen voor een zalige combinatie van smaken, kleuren en texturen.
4 personen
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 30 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Cashewcrème

  • 120 g cashewnoten
  • 2/3 vanillestok of 2 tl vanille-extract
  • 4 el plantaardige yoghurt natuur (zie onderaan)
  • 2-3 el kraantjeswater of plantaardige melk
  • 2 el witte suiker of ahornsiroop (zie onderaan)
  • 2-3 el citroensap
  • 1 snuif zout

Rabarbercoulis

  • 250 g rabarber
  • 150 g aardbeien
  • 45 g rietsuiker
  • 1 el citroensap

Vijgencrumble

  • 70 g gedroogde vijgen
  • 60 g walnoten of amandelen of een mix van beiden
  • 1 el citroensap
  • 1/2 tl citroenzeste
  • 1/3 vanillestok of 1 tl vanille-extract
  • 1 snuif zout

INSTRUCTIES

Cashewcrème

  • Breng een pan met kraantjeswater aan de kook. Overgiet de cashewnoten met het heet water. Laat de cashewnoten 30 min weken. Giet ze vervolgens af en dep goed droog. Schraap het vanillestokje uit. Hou 1/3 opzij voor de crumble. De rest gaat in de crème.
  • Doe alle ingrediënten voor de cashewcrème in de foodprocessor en mix tot een gladde room. Dit kan 5 tot 10 min duren. Check je toestel af en toe en hou in de gaten of de motor niet te warm wordt. Proef of je de crème op smaak vindt en voeg anders wat extra suiker of citroensap toe.

Rabarbercoulis

  • Snij de rabarber in kleine blokjes. Halveer de aardbeien. Verwarm een stoofpot op een middelhoog vuur. Doe hierin de blokjes rabarber en aardbei samen met het citroensap, de citroenzeste, de suiker en het vanille-extract. Laat 10 min zachtjes pruttelen tot de rabarber zacht wordt. Doe de coulis vervolgens in de foodprocessor en mix egaal. Haal eventueel nog even door een zeef voor een super smeuïg resultaat.

Vijgencrumble

  • Doe alle ingrediënten voor de crumble in de foodprocessor en mix kort tot alles mooi gemengd is. Je mag gerust nog stukjes noot en vijg zien. Mix zeker niet te lang want dan krijg je een pasta in plaats van een crumble.

Afwerking

  • Neem leuke glaasjes en vul ze in laagjes: coulis, crème, crumble ... Als je aardbeien over hebt kan je ook nog wat plakjes aardbei tussen de laagjes verdelen. Bewaar de glaasjes in de koelkast.

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Yoghurt en kwark

Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…

Fan van rabarber? Probeer ook deze eens!

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top