It’s Peanut Butter Jelly Time!! Of nee, toch niet … Het is nog zoveel beter … It’s Almond Butter Jelly Time! Deze bosbessenmuffins met topping van amandelboter en jam zijn echt fantastisch! Ze bevatten géén boter, géén geraffineerde witte suikers, maar zooooveel smaak!
Anders dan de naam doet vermoeden, bevat amandelboter geen echte boter. Het bestaat uit niets anders dan pure, onbewerkte amandelen, die een tijdlang worden vermalen in de keukenmachine totdat zich een dikke pasta vormt die een boterachtige structuur heeft. Je kan amandelboter kopen in de biowinkel en sommige supermarkten, maar je kan het gerust ook zelf maken (dit is ook een stuk goedkoper!). Het enige dat je nodig hebt zijn amandelen, een goede keukenrobot en wat geduld! Ook nog goed om te vermelden is dat ik bosbessen en bosbessenjam heb gebruikt in dit recept omdat ik enorm hou van de smaak van bosbessen (en de muffins zien er ook leuk uit door de bosbessen), maar je kan gerust jouw eigen favoriete vruchten en jam gebruiken.
Bosbessenmuffins met amandelboter en vruchtenjam
MATERIAAL
- muffinbakvormpjes
INGREDIENTEN
- 120 g speltbloem of andere bloem naar keuze
- 80 g havermoutvlokken
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 225 g plantaardige yoghurt natuur (zie onderaan)
- 1/2 rijpe banaan of 50 g appelmoes of 45 ml aquafaba (ter vervanging van 1 ei) (zie onderaan)
- 80 ml ahornsiroop (zie onderaan)
- 1 tl vanille-extract
- enkele druppels amandel-extract
- 100 g bosbessen vers of diepgevroren
- 2 el bosbessenconfituur of jouw andere favoriete vruchtenconfituur
- 2 el amandelpasta (zie onderaan)
- 2 el amandelen
INSTRUCTIES
- Mix de havermoutvlokken fijn in de blender.
- Meng speltbloem, gemalen havermout, bakpoeder en kaneel door elkaar in een ruime mengkom.
- Neem een kleinere kom en prak de banaan fijn. Voeg yoghurt, ahornsiroop, vanille-extract en amandelextract toe en meng alles door elkaar totdat het mengsel schuimig is.
- Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng onder elkaar.
- Haal de bosbessen even door wat bloem en meng voorzichtig onder het beslag.
- Vul de muffinvormpjes voor 3/4 met beslag en leg bovenop elke muffin 1/4 tl confituur en 1/4 tl amandelboter. Draai confituur en amandelboter zachtjes door elkaar met behulp van een tandenstoker. Hak tot slot de amandelen fijn en versier elke muffin met wat amandelstukjes.
- Bak de muffins gedurende 25-30 min in de oven op 180 °C tot ze mooi goudbruin zijn. Om te controleren of ze gaar zijn, kan je even in de muffins prikken met een tandenstoker of breinaald. Als er geen deeg meer hangt aan de prikker zijn de muffins gaar.
- Zet de oven uit en laat de muffins nog even in de oven staan (zet de ovendeur op een kier) totdat de oven is afgekoeld. Haal hierna de muffins uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Je kan de muffins 3 tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast en tot 3 maanden in het vriesvak.
Ei
In het begin dat ik overschakelde naar een plantaardige levensstijl, had ik het best moeilijk om een goede vervanger te vinden voor eieren. Voor heel…
Amandelpasta – Amandelboter
Amandelpasta of amandelboter is niets meer dan amandelen die gedurende lange tijd zijn gemalen in de blender. Je kan dit kant-en-klaar in de winkel kopen….
Yoghurt en kwark
Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…
Aquafaba
Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…