Auberginerolletjes met spinazie, tomaat en tofu ricotta

Heerlijk gezonde en lichte ovenschotel die bestaat uit groenten, groenten en nog eens groenten. Just the way I like it! Dit is echt een heel erg zomers gerecht. Het is een lichte versie van de klassieke cannelloni, je weet wel die cilindervormige pastabuisjes. Hier maken we ook rolletjes, maar dan niet van pasta, wel van aubergine! We snijden de aubergine in lange plakken die we vooraf even garen waarna we ze makkelijk kunnen oprollen tot mooie rolletjes.

De rolletjes krijgen een smakelijke vulling van spinazie & vegan ricotta! Die vegan ricotta maken we gewoon helemaal zelf, op basis van tofu dit keer. Dit klinkt misschien exotisch, maar laat je niet afschrikken. Het is echt supereenvoudig (alles gaat gewoon de blender in) en de smaak is heerlijk! Een eenvoudige homemade tomatensaus maakt het gerecht helemaal af! Als je dit wil maken voor vrienden, doe dit dan gerust 1 of 2 dagen op voorhand! De smaken zullen zich enkel nog beter met enkel vermengen en op het moment zelf hoef je de schotel dan enkel nog even in de oven te schuiven, en klaar! 

Auberginerolletjes met spinazie, tomaat en tofu ricotta

Lichte & gezonde ovenschotel met aubergine in de hoofdrol! Gegrilde plakken aubergine doen dienst als rolletjes en worden gevuld met spinazie, basilicum & ricotta op basis van tofu. Een eenvoudige tomatensaus doet de rest!
4 personen
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 30 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Tomatensaus

  • 2 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespuntje chilipoeder of harissapasta (zie onderaan) of 1/2 fijn gesneden rood chilipepertje
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 1 tl rietsuiker
  • 600 g tomatenpassata
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el gedroogde tijm
  • olijfolie
  • peper & zout

Vegan ricotta

Auberginerolletjes

  • 2 lange aubergine (zie notities)
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 4 el verse basilicum
  • 250 g verse spinazie
  • 50 g plantaardige parmezaanse kaas (zie onderaan)
  • 1/2 tl (vers geraspte) nootmuskaat

Afwerking

INSTRUCTIES

  • Maak eerst de tomatensaus. Snipper sjalot en look fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een ruime stoofpot op een matig vuur. Voeg de fijn gesnipperde sjalot en look toe en laat even fruiten. Voeg, als de sjalot glazig is, de chillipoeder, het tomatenconcentraat en de suiker toe en roer goed om. Laat even bakken en voeg dan de tomatenpassata en gedroogde kruiden toe. Vul het bokaal van de passata met +/- 75 ml kraantjeswater, schud en doe het water bij de saus. Kruid, naar eigen smaak, met peper en zout. Laat rustig pruttelen met het deksel schuin op de pot terwijl je de rest voorbereidt.
  • Snij de aubergines in de lengte in plakken van +/- 2-3 mm dikte. Leg de plakken aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze (met een penseeltje) met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Gaar de plakken in de oven op 180 °C gedurende 20-25 min.
  • Maak intussen de vegan ricotta. Giet de (stevige) tofu af en druk al het vocht eruit. Halveer het blok en leg de tofu-helften tussen een schone keukenhanddoek of enkele vellen keukenpapier. Leg hierop een stevig gewicht (bv. een kookpot of een dik boek) en laat gedurende enkele minuten goed uitlekken. Snij de tofu vervolgens in blokjes en doe deze samen met alle andere ingrediënten in een foodprocessor. Mix tot je een smeüig en romig geheel bekomt. Hou even opzij in de koelkast.
  • Begin nu aan de vulling. Hak de look en het basilicum fijn. Snij de spinazie in fijne reepjes. Rasp de vegan parmezaanse kaas. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de spinazie samen met de look tot de spinazie tot de helft is geslonken. Laat even uitlekken in een vergiet en druk met een vork het overtollige vocht uit de spinazie. Neem vervolgens een kom en meng hierin de spinazie, het basilicum, de vegan parmezaanse kaas en de vegan ricotta. Kruid, naar eigen smaak, met nootmuskaat, peper en zout.
  • Als de plakken aubergine gaar zijn, haal ze uit de oven (draai de oven nog niet uit!) en leg 1 el van de spinazie-ricottavulling onderaan op de plakjes en rol de aubergines mooi op.
  • Bedek de bodem van een ovenschaal met een klein beetje van de tomatensaus. Leg daarop de rolletjes. Verdeel de rest van de saus over de rolletjes en werk af met de resterende vegan parmezaanse kaas.
  • Bak nogmaals 30 min in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.
  • Serveer de rolletjes warm. Geef er eventueel een groene salade bij en een beetje (look)brood.

Notities

1. Gebruik bij voorkeur langwerpige aubergines. Daaruit kan je makkelijker mooie rolletjes maken.

Parmezaanse kaas

Het plantaardige merk Violife heeft een lekker plantaardig alternatief voor parmezaanse kaas: de ‘Just Like Parmesan Wedge’. Je vindt het o.a. in Albert Heijn en…

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…

Zijden tofu

Zijden of silken tofu is een zachte tofuvariant, met een zachte en romige textuur die wat doet denken aan panna cotta. Zijden tofu bevat meer…

Tofu

Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een eiwitrijke vleesvervanger die wordt gemaakt…

Harissapasta

Harissapasta is een Tunesische kruidenpasta die bestaat uit rode pepers, kruiden en olie. Harissapasta is zeer pikant, dus voeg nooit teveel ineens toe aan je…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top