Niets beter om de blues van die eerste koude herfstdagen aan te pakken dan met appeltaart! Van appeltaart bestaan er wel 1000-en 1 recepten. Maar deze is toch wel een van mijn favorieten. De combinatie van appel, vanille, kaneel & hazelnootjes werkt gewoon heel goed. Hop, aan de slag! En straks genieten van een stukje met een kop koffie of thee erbij …
Appeltaart met vanille en hazelnoot
MATERIAAL
- deegrol
- taartvorm
INGREDIENTEN
Bodem
- 150 g speltbloem of tarwebloem
- 50 g rietsuiker
- 2 el kraantjeswater
- 50 g plantaardige bakboter (zie onderaan)
- 1 snuif zout
Vulling
- 4 appel
- 35 g hazelnoot
- 1 vanillestok of 2 tl vanille-extract
- 2 el citroensap
- 150 g zijden tofu ter vervanging van 2 eieren (zie onderaan)
- 100 ml sojaroom of haverroom
- 150 g rietsuiker
- 75 g plantaardige bakboter
- 3 tl kaneelpoeder
INSTRUCTIES
Bodem
- Laat de boter eventjes op kamertemperatuur komen. Neem dan een mengkom en doe hierin bloem, suiker en kraantjeswater. Kneed hierdoor de boter (met je handen) en kneed gedurende enkele minuten tot je een soepel deeg bekomt dat loslaat van de kom. Maak een bal van het deeg en laat rusten in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Vulling
- Doe de room in een klein pannetje en verwarm op een zacht vuur. Splijt het vanillestokje open. Doe het merg en ook het stokje bij de room. Haal de room van het vuur en laat eventjes staan, zodat het stokje goed zijn smaak kan afgeven.
- Snij intussen de appelen in kleine blokjes (kies voor biologisch, dan hoef je ze niet te schillen). Smelt de boter in een grote pan op een matig vuur en bak hierin de appeltjes. Voeg het citroensap en 1/3 van de suiker toe en laat de appeltjes even karamelliseren. Voeg ook het kaneelpoeder toe. Roer even om en haal de pan vervolgens van het vuur.
- Haal het vanillestokje uit de room. Mix de zijden tofu samen met de rest van de suiker en de vanilleroom in de blender tot een glad mengsel.
Afwerking
- Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif je werkvlak met wat bloem. Rol hierop het deeg uit met behulp van een deegrol. Bekleed een lage taartvorm naar keuze met wat bakpapier (of vet je taartvorm in met wat vetstof) en leg hierin het uitgerolde deeg.
- Verdeel de gebakken appelblokjes over de taartvorm. Giet het roommengsel over de appelblokjes.
- Stop de taart in een oven van 180 °C. Bak gedurende 15 min. Hak intussen de hazelnoten grof. Haal de taart na 15 min uit de oven, strooi de gehakte hazelnoten erover en bak de taart nog 30 min.
- Haal na baktijd de taart uit de oven en laat volledig afkoelen. Snij vervolgens in punten en geniet ervan, met een kopje koffie of thee.
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Aquafaba
Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…
Zijden tofu
Zijden of silken tofu is een zachte tofuvariant, met een zachte en romige textuur die wat doet denken aan panna cotta. Zijden tofu bevat meer…