A-Z Ingredienten index

Op de kaartjes hieronder vinden jullie wat uitleg bij  ingrediënten die ik vaak gebruik in mijn recepten, maar die misschien iets minder bekend zijn. Voor elk ingrediënt vertel ik je wat het is, hoe je het gebruikt en waar je het kan vinden. Als je vragen hebt over een ingrediënt dat niet op de kaartjes wordt vermeld, maar waarover je graag wat meer wil weten, geef je maar een seintje en dan geef ik je snel antwoord! 

Agar agar

Agar agar is een plantaardig geleer- en bindmiddel dat wordt gewonnen uit rood zeewier. Het wordt gebruikt in de veganistische…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop…

Amandelpasta – Amandelboter

Amandelpasta of amandelboter is niets meer dan amandelen die gedurende lange tijd zijn gemalen in de blender. Je kan dit…

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken…

Dadelsiroop

Natuurlijk zoetmiddel dat wel eens wordt gebruikt in de plantaardige keuken (vooral ter vervanging van honing). Dadelstroop wordt gemaakt door…

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met…

Fleur de sel

Fleur de sel is niet per se uniek voor de plantaardige keuken, maar verdient misschien toch een beetje extra uitleg….

Garam masala

Garam masala is een mix van geroosterde kruiden en specerijen, die traditioneel afkomstig is uit India, maar intussen ook courant…

Harissapasta

Harissapasta is een Tunesische kruidenpasta die bestaat uit rode pepers, kruiden en olie. Harissapasta is zeer pikant, dus voeg nooit…

Kala namak (zwart zout)

Kala namak of zwart zout is een zout met een zwavelachtige smaak -en geur die zorgt voor de typische eismaak…

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn….

Norivel

Nori is een zeewier dat wordt gedroogd en vervolgens tot vellen geperst. Norivellen worden vooral gebruikt om sushi in te…

Panko

Panko is niet per se eigen aan de plantaardige keuken, maar omdat het niet bij iedereen bekend is, verdient het…

Ras-el-hanout

Ras-el-hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmengeling die bestaat uit meer dan 20 kruiden (sommige varianten kunnen zelfs oplopen tot 40 kruiden…

Rauw cacaopoeder

Rauw cacaopoeder wordt gewonnen uit cacaobonen en is de grondstof voor het maken van chocolade.  Verwar het dus zeker niet…

Seitan(gehakt)

Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwitten. Het heeft een hartige smaak en vezelachtige – op vlees lijkende –…

Sojabrokken

Sojabrokken zijn gedroogde witgele brokjes gemaakt uit gepoft en gedroogd soja-eiwit. Sojabrokken zijn makkelijk in gebruik en bieden een goed…

Tahini (sesampasta)

Tahini (ook wel tahin of sesampasta genoemd) bestaat in principe uit niets meer of minder dan (witte) sesamzaadjes en (olijf)olie….

Tempeh

Tempeh is, net zoals tofu, een sojaproduct. Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tofu van gecondenseerde sojamelk. De textuur, smaak…

Tofu

Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een…

Witte miso

Witte miso is een gladde pasta op basis van gefermenteerde soja, rijst en zout. Het is een smaakmaker die vooral…

Za’atar kruiden

Za’atar is een smaakvolle kruidenmengeling uit het Midden-Oosten. Er zijn veel variaties maar de basis bestaat altijd uit wilde oregano…

Zijden tofu

Zijden of silken tofu is een zachte tofuvariant, met een zachte en romige textuur die wat doet denken aan panna…

Scroll to Top