Yess, zelfs chocomousse kan je helemaal plantaardig maken! Traditioneel bevat chocomousse opgeklopt eiwit. Dit maakt van de chocolade een luchtige ‘mousse’. Ter vervanging van eiwit kan je heel gemakkelijk het kookvocht gebruiken van kikkererwten, dat je gratis en voor niks bij een bokaal gekookte kikkererwten krijgt. Ja, je leest het goed. Dit kookvocht is echt goud waard in de plantaardige keuken. Gooi het dus zeker nooit weg! Kikkerwtkookvocht, ook wel aquafaba genoemd, heeft dezelfde chemische samenstelling als eiwit en je kan het dus net zo luchtig opkloppen. Ik beloof het je: eenmaal je deze vegan versie hebt geproefd, wil je nooit nog ‘gewone’ chocomousse!
Vegan chocomousse
MATERIAAL
- klopper
INGREDIENTEN
- 65 ml aquafaba van +/- 1 een bokaal voorgekookte kikkererwten (zie notities 1.)
- 1 snuif zeezout
- 45 g bloemsuiker
- 100 g zwarte chocolade
- optioneel: topping naar keuze bv. gomasio (zie notities 2.), vegan slagroom & rood fruit, kokosrasp & banaan, peer & amandelschilfers, ...
INSTRUCTIES
- Doe de aquafaba in een ontvette kom. Zet even koel in de ijskast.
- Laat intussen de chocolade au bain marie smelten.
- Voeg een snuif zeezout toe aan de aquafaba en klop luchtig op.
- Wanneer het sap wit en schuimig wordt, voeg je een lepel bloemsuiker toe en je klopt verder op. Wanneer de suiker opgelost is, voeg je de volgende lepel toe. Herhaal dit tot de aquafaba een stevige textuur heeft en je mooie, schuimige, witte pieken bekomt.
- Als de chocolade gesmolten is, laat hem even afkoelen. Spatel (niet meer mixen) het aquafabaschuim onder de chocolade. Doe de mousse in een kom of kleine glaasjes. Laat minstens 1 uur opstijven in de ijskast.
- Werk eventueel af met een topping naar keuze.
Notities
Aquafaba
Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…
Dol op vegan desserts? Probeer ook deze toppers eens!
Frambozentaartjes met limoen (boter-, suiker- en glutenvrij!)
Wat ben ik enthousiast over deze frambozentaartjes! Geef toe, ze zijn toch echt supercute, niet ;-)? En ze zien er niet alleen mooi uit, de…
Vegan kaastaart met aardbei en rabarber
Ik ben altijd al verzot geweest op kaastaart: een lekker krokante bodem, een frisse kaasvulling tussenin & een lekkere coulis van fruit erboven op. Heerlijk…
Gezond en vegan bananenijs
Heerlijk en gezond bananenijs. Snel klaar, zonder ijsmachine! Geniet ervan als dessert, bij het ontbijt of lekker tussendoor. Let op: hoog verslavingsgehalte!