Geen verspilling in mijn keuken pleasssse! Het loof van heel wat groenten is uitermate geschikt om een heerlijke homemade pesto van te maken! Ideaal als basis voor een pasta pesto, als hapje op toastjes of ter afwerking van je gerechten. Al wat je nodig hebt is 5 minuutjes tijd en een goede blender of vijzel! De pesto laat zich goed bewaren: in een afgesloten potje in de koelkast blijft ie zeker nog 2 tot 3 weken goed. Zorg er wel voor dat er altijd een dun laagje olijfolie op de pesto staat. Zo blijft ie het langste goed!
Zero waste pesto van radijsloof
Geen verspilling in de keuken! Groenteloof tover je in nog geen 5 min om in de lekkerste homemade pasta. Ideaal als basis voor pasta pesto of als dipje!
1 pot pesto
Voorbereiding: 10 mins
MATERIAAL
- foodprocessor
INGREDIENTEN
- 100 g radijsloof of ander groenteloof: bv. wortelloof, bladeren van koolrabi, ...
- 1-2 teentjes knoflook
- 110 g pijnboompitten of andere noten of pitten: walnoten, pecannoten, cashewnoten, zonnebloempitten
- 2 el citroensap
- 2 el verse basilicum of andere verse groene kruiden: peterselie, munt, kervel
- 2 el edelgistvlokken of parmezaanse kaas (zie onderaan)
- olijfolie
- peper & zout
INSTRUCTIES
- Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de blender en mix fijn. Voeg olijfolie toe tot je de gewenste dikte bekomt. Een dikkere pesto is leuk om te smeren op brood of toastjes. Een gladde, meer vloeibare pesto is dan weer ideaal om door pasta te roeren of om slaatjes mee op smaak te brengen. Kruid naar smaak met peper en zout.
- Je kan de pesto 2 à 3 weken bewaren in een afgesloten (glazen) potje in de koelkast. Zorg ervoor dat er altijd een dun laag olijfolie op de pesto staat. Vlak voor gebruik gewoon even vlug omroeren en klaar is kees!
Edelgistvlokken
Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…