Kaastaart is en blijft één van mijn favoriete taarten en dessertjes. Van kaastaart heb je zowel ‘bake’ als ‘no bake’ varianten. De bake variant (die in de oven moet) bevat meestal room en is daarom doorgaans iets zwaarder. Persoonlijk hou ik meer van de lichtere no bake variant, die meestal wordt gemaakt op basis van yoghurt en gelatine (om de yoghurt te doen opstijven). In deze vegan variant gebruiken we sojayoghurt en agar agar in plaats van gelatine om een mooie, stevige taart te bekomen.
De rest van de ingrediënten zijn zeer eenvoudig: we brengen de vulling eenvoudig op smaak met wat vanille en limoensap -en zeste voor een ultieme frisse toets. De afwerking van de taart kies je helemaal zelf: varieer met seizoensfruit, gehakte nootjes of pitten naar keuze, …
Vegan (no bake) yoghurt-kaastaart met limoen
MATERIAAL
- foodprocessor
- taartvorm
INGREDIENTEN
Bodem
- 65 g medjool dadels
- 75 g havermoutvlokken
- 75 g amandelen
- 20 g kokosolie of plantaardige bakboter
- 3 el kraantjeswater
- 1 tl limoenzeste
- 1/2 tl vanille-extract
- 1/2 tl zout
Vulling
- 100 ml kokosmelk of andere plantaardige melk naar keuze
- 25 ml limoensap
- 1-2 el suiker (naar eigen smaak)
- 1 tl vanille-extract
- 2 g agar agar
- 500 ml plantaardige yoghurt natuur (zie notities 1.)
Topping
- naar eigen keuze: vers fruit, gehakte nootjes, kokosrasp, stukjes chocolade, ...
INSTRUCTIES
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in de foodprocessor en mix tot een plakkerig deeg . Bekleed een taartvorm (van ca. 25 cm diameter) met bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem en druk goed aan. Plaats in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
- Verwarm de kokosmelk samen met het limoensap, de suiker en het vanille-extract in een pan op een zacht vuur. Breng aan de kook. Los de agar ager hierin op. Roer goed en laat 1-2 min zachtjes pruttelen. Haal van het vuur en schep dan de yoghurt erdoor. Meng goed om.
- Haal de taartvorm uit de koelkast, giet het yoghurtmengsel uit over de bodem. Strijk de bovenkant glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Laat de taart minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Versier met toppings naar keuze: vers fruit, gehakte nootjes, kokosrasp, stukjes chocolade, ...
Notities
Agar agar
Agar agar is een plantaardig geleer- en bindmiddel dat wordt gewonnen uit rood zeewier. Het wordt gebruikt in de veganistische keuken als alternatief voor dierlijke…
Kokosolie – Kokosvet
Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…
Yoghurt en kwark
Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…
Hou je van kaastaart? Probeer dan ook eens deze recepten!
Frambozentaartjes met limoen (boter-, suiker- en glutenvrij!)
Wat ben ik enthousiast over deze frambozentaartjes! Geef toe, ze zijn toch echt supercute, niet ;-)? En ze zien er niet alleen mooi uit, de…
Vegan kaastaart met aardbei en rabarber
Ik ben altijd al verzot geweest op kaastaart: een lekker krokante bodem, een frisse kaasvulling tussenin & een lekkere coulis van fruit erboven op. Heerlijk…