Dit recept voor stoofvlees is origineel van mijn grootmoeder. Stoofvlees wordt al jaren op deze manier bereid in de familie en ik heb het recept gewoon overgenomen. Met uitzondering van 1 ingrediënt natuurlijk ;-): het (rund)vlees vervang ik door vegan kipstukjes. Ik gebruik het liefste de 100% plantaardige ‘Vegetarische Kipstuckjes’ van De Vegetarische Slager (op basis van soja) (o.a. te krijgen bij Delhaize en Albert Heijn). De stukjes zijn lekker van smaak en hebben een textuur die heel goed lijkt op die van kip. Verwerkt in stoofvleessaus, is de smaak nauwelijks te onderscheiden van die van vlees(kip).
Deze vegan stoverij is een ideaal gerecht om non-vegans te laten kennis maken met de wonderen van de plantaardige keuken. Want zeg nu zelf, als je zélfs stoofvlees heerlijk kan veganizen, dan zijn er geen limieten meer toch :-)?
Dit recept is bijzonder eenvoudig. Het enige cruciale is de afwerking en kruiding van je saus op het einde. Telkens als ik deze stoverij maak, volg ik nauwgezet het recept, maar toch is de smaak iedere keer een beetje anders. Het is erg belangrijk om op het einde voldoende te proeven en de saus bij te kruiden tot alle smaken goed zitten. Vaak ontbreekt nog wat ‘punch’ (voeg peper, zout of extra mosterd toe), is de saus niet zoet genoeg (voeg nog wat perenstroop toe), of is de saus net ietsje te flets (voeg eens een lepeltje balsamico azijn toe). Laat me zeker weten als jij dit recept maakt en wat je ervan vond! Ik hoor het heel graag!
Vegan stoverij (stoofvlees) met peperkoek
INGREDIENTEN
- 900 g vegan kipstukjes bv. Vegetarische Slager, AH (zie notities en onderaan)
- 2 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 300 g wortel
- 300 g champignons
- 1 1/2 el bloem
- 3 takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 flesjes bruine Westmalle trapist dubbel (33 cl/stuk) of 66 cl bruin tafelbier
- 3 el perenstroop
- 1/2 blokje groentebouillon
- 2 sneden brood
- 3 el mosterd
- 4-5 sneetjes peperkoek
- 1 blokje zwarte chocolade
- 1 klontje plantaardige bakboter (zie onderaan)
- peper & zout
INSTRUCTIES
- Smelt een goede klont boter in een grote stoofpot op een middelhoog vuur. Snij ui en wortel in kleine blokjes. Voeg toe aan de stoofpot en bak enkele minuten tot de ui glazig is. Hak intussen de look fijn en snij de champignons in vier stukken. Voeg look, vegan kipstukjes en champignons toe aan de pot. Roer om. Voeg de bloem toe, meng alles onder elkaar en bak alles nog enkele minuten terwijl je af en toe roert.
- Voeg dan de tijm, laurierblaadjes, kruidnagels en bruin bier toe, alsook de perenstroop, 900 ml kraantjeswater en het halve bouillonblokje. Besmeer de boterhammen met de mosterd. Leg ze omgekeerd (met de mosterd naar beneden) op het stoofvlees. Voeg ook de peperkoek toe. Doe het deksel op de pot en laat minstens 1 uur rustig sudderen op een zacht vuur.
- Voeg hierna het blokje zwarte chocolade toe en breng op smaak met peper en zout. Laat vervolgens nog minstens 1 uur sudderen zonder deksel (zodat de saus kan uitkoken). Werk de saus vervolgens af naar eigen smaak.Als je de saus (nog) niet dik genoeg vindt: voeg extra peperkoek toe. Dit zal de saus binden. Vind je de saus nog te flets? Voeg extra mosterd of een scheutje balsamico azijn toe.
- Serveer de stoverij heet. Geef er erwtjes & worteltjes en/of appelmoes bij, alsook frietjes of kroketjes, naar eigen smaak.
Notities
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Kip
Vandaag is het heel gemakkelijk om kip op plantaardige wijze te vervangen. Vegan kipstukjes, kipnuggets & kipfilets zijn nu bijna in elke supermarkt te koop….