Ik ben altijd op zoek naar gezonde(re) tussendoortjes. Hét gezondste tussendoortje blijft natuurlijk een stukje fruit of snoepgroentjes, maar soms kan dat mijn goestingske echt niet stillen en wil ik ietsje meer ‘zondigen’. En dan is het zaaaalig als je in de koelkast of voorraadkast een verantwoord snackje voorhanden hebt. Deze gezonde rabarbercake is ideaal om dat namiddaghongertje te stillen: het geeft je meteen een energieboost en dat zonder al te veel suiker of boter.
Deze cake is:
- Vééééél gezonder dan klassieke cakes. Het deeg bestaat voornamelijk uit havermout, noten en fruit. We gebruiken weinig boter of suiker, maar halen ons zoet uit banaan en de heerlijke smeuïgheid uit yoghurt en sappige stukjes rabarber & aardbei.
- Verrassend van smaak: rabarber en aardbei zijn echt een gouden combo! En het roze glazuur op basis van cashewnoten en aardbei is echt zo’n leuke ontdekking. Je likt zo de kom uit met duimen en vingers tegelijk!
- Ideaal voor beginnende bakkers: dit recept kan gewoon niet mislukken. Ook kan je de cake gemakkelijk op voorhand maken. Bewaar hem in de koelkast en je hebt de komende 4 tot 5 dagen een heerlijk tussendoortje of voorradig!
Ik eet deze cake meestal in plakjes, als tussendoortje. Maar ook als ontbijt, in stukjes gesneden, en in combinatie met wat vers fruit en plantaardige yoghurt (ja, ik eet veeeeel ‘s ochtends) vind ik hem héérlijk.
Hoe geniet jij liefst van deze cake? Let me know! Ik hoor altijd graag van je! x
Gezonde(re) rabarbercake met roze glazuur van aardbei
MATERIAAL
- foodprocessor
- cakevorm
INGREDIENTEN
Rabarbercake
- 50 g amandelen
- 125 g havermoutvlokken
- 75 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baksoda
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 90 g (riet)suiker of ahornsiroop (zie onderaan)
- 1 rijpe banaan of 125 g appelmoes
- 50 g plantaardige bakboter of kokosolie (zie onderaan)
- 200 g plantaardige yoghurt natuur (zie onderaan)
- 1 1/2 tl vanille-extract
- 180 g rabarber
- 65 g aardbeien of zoete appel
Roze glazuur
- 75 g cashewnoten
- 50 g aardbeien
- 1 el poedersuiker optioneel
INSTRUCTIES
- Doe de amandelen en havermoutvlokken in de foodprocessor en maal fijn. Doe in een kom. Voeg bloem, bakpoeder, baksoda, zout en kaneel toe en roer om.
- Pel de banaan en plet fijn met een vork. Smelt de boter. Voeg banaan, boter, suiker, yoghurt en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten en meng goed om.
- Snij de rabarberstelen en aardbeien in fijne blokjes. Voeg toe aan het deeg en roer een laatste maal voorzichtig om.
- Vet een bakvorm lichtjes in (of bekleed deze met bakpapier) en giet hierin het deeg. Bak de cake gedurende 45-50 min in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat 10 min afkoelen in de oven met de deur op een kier. Haal hierna uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
- Als de cake volledig is afgekoeld kan je hem afwerken met de roze frosting. Laat hiervoor de cashewnoten 30 min weken in heet water (als je een hogesnelheidsblender gebruikt, kan je deze stap overslaan). Giet de noten af en laat goed uitlekken. Doe de cashewnoten, aardbeien en poedersuiker in de foodprocessor en maal gedurende 5 tot 10 min tot je een smeuïg geheel bekomt. Versier de bovenkant van de cake met de frosting.
- Bewaar de cake in een luchtdicht doosje in de koelkast (ik vind hem het lekkerste als ie lekker fris is!). In de koelkast blijft de cake zeker nog 4-5 dagen goed.
Boter
Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…
Ahornsiroop
Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…
Yoghurt en kwark
Er bestaan heel veel plantaardige varianten voor yoghurt en kwark: op basis van soja, haver, amandelen, kokos, … Het is aan jou om te experimenteren…