Kruidige Ontbijtkoek met Peer en Karamel

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe, gezonde ontbijtjes. Liefst iets dat ik gemakkelijk kan meenemen en uit het vuistje kan opeten. Want ‘s ochtends moet het soms snel gaan! Ik hou heel erg van fruit bij het ontbijt. Maar nu de winter bijna ten einde is en de lente nog niet echt begonnen, is het aanbod seizoensfruit heel erg beperkt. En oké, ik zag gisteren dat je in de AH aardbeien kon kopen, maar die zagen er écht niet lekker uit. Wat een idee ook, aardbeien in maart. Nee, dan liever even wachten tot het zomer wordt om te kunnen genieten van échte zoete, sappige aardbeitjes. En terwijl we nog eventjes geduld hebben, kunnen we toch wel die laatste peren opmaken! De peer krijgt alle eer die ze verdient in deze heerlijke kruidige ontbijtkoek. Deze ontbijtkoek is: – een pak gezonder en voedzamer dan een klassieke ‘cake’: de suikers en vetstoffen zijn beperkt en worden voor een groot deel vervangen door fruit, noten en dadels – heel eenvoudig om te maken, en als je deze cake in het weekend bakt, heb je de hele week een gezond en goed vullend ontbijt – 100% plantaardig en lactosevrij, en dus lekker licht verteerbaar – indrukwekkend qua uitzicht, en dus ideaal als je je gasten wil verbazen tijdens een afternoon tea party De karamelsaus die op deze koek komt, is ronduit heerlijk maar is optioneel. Hou je de suikers liefst zoveel mogelijk binnen de perken, dan kan je de saus weglaten, of jouw deel van de cake minder rijkelijk bedelen met karamel ;-).

Kruidige Ontbijtkoek met Peer en Karamel

Gezonde en goed vullende ontbijtkoek met warme toetsen van kaneel. Ideaal om die eerste herfstdagen door te komen.
1 ontbijtkoek
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • cakevorm
  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Ontbijtkoek

  • 4 stuks (rijpe) peer
  • 100 g medjool dadels = 5-6 stuks
  • 50 g rozijnen
  • 150 ml aquafaba
  • 1 el citroensap of appelazijn
  • 150 g speltbloem of andere bloem naar keuze
  • 50 g amandelmeel (kan je kant-en-klaar kopen of zelf maken door amandelen heel fijn te malen in de blender)
  • 1 snuifje zout
  • 100 g plantaardige bakboter of 50 g boter + 50 g appelmoes of yoghurt
  • 50 g kokosbloesemsuiker of rietsuiker
  • 4 g bakpoeder
  • 1/3 tl baksoda
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el speculaaskruiden

Karamelsaus

  • 6 el suiker
  • 2 el kraantjeswater
  • 3 el vaste kokosroom (zie notities)
  • 2 el witte misopasta (zie onderaan)
  • 1 handje hazelnoot of amandelen

Afwerking (optioneel)

  • 1 rijpe peer

INSTRUCTIES

Ontbijtkoek

  • Week de rozijnen gedurende 15 min in een kommetje lauw water. Giet af en laat uitlekken.
  • Doe medjooldadels, citroensap, aquafaba en 2 peren in de blender en blend tot je een smeuïge massa hebt. Hou opzij.
  • Laat de boter smelten en meng de suiker eronder.
  • Voeg nu ook speltbloem, amandelmeel, bakpoeder, baksoda, zout, kaneelpoeder, speculaaskruiden en rozijnen toe. Meng om. Voeg het dadel-perenmengsel toe aan het deeg en roer nogmaals om.
  • Hak de 2 resterende peren in blokjes. Meng ze met een klein beetje bloem en roer ze vervolgens door het cakebeslag.
  • Giet het beslag in een (ingevette of met bakpapier beklede) cakevorm.
  • Bak de koek gedurende 45 min in de oven op 180 °C. Prik aan het einde van de gaartijd in de koek met een satéstokje. De koek is goed als er (bijna) geen deeg meer aan het stokje blijft kleven. Zet vervolgens de oven uit en laat de koek, met de ovendeur op een kier, nog een 10-tal minuten rusten in de oven. Haal hierna de koek uit de oven en laat verder afkoelen op een rek.

Karamelsaus

  • Maak intussen de karamelsaus. Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem. Roer eenmaal om en laat de karamel vervolgens op een zacht vuur opschuimen zonder te roeren. Laat 5 min zacht pruttelen en haal vervolgens van het vuur. Hak de hazelnoten fijn en roer door de karamel.

Afwerking

  • Snij de peer in partjes. Haal de ontbijtkoek uit de oven en plaats op een schaal. Schik de partjes peer op de koek en overgiet met de karamelsaus. Wacht hiermee niet te lang want de karamel wordt snel hard!

Notities

1. Ga in de winkel op zoek naar vaste kokosroom (coconut cream), en dus niet de vloeibare kokosmelk (coconut milk). Een zeer goede stevige kokosroom is die van Desiam, o.a. te vinden in Delhaize. Kies je liever voor biologisch en fairtrade, dan is deze (o.a. te vinden bij Albert Heijn) een goede optie. Om de room nog steviger te maken, kan je het blikje kokosmelk vooraf een aantal uur in de koelkast plaatsen. Dan zijn room en kokoswater zeker mooi van elkaar gescheiden en kan je de room gemakkelijk uit het blikje scheppen.

Ei

In het begin dat ik overschakelde naar een plantaardige levensstijl, had ik het best moeilijk om een goede vervanger te vinden voor eieren. Voor heel…

Witte miso

Witte miso is een gladde pasta op basis van gefermenteerde soja, rijst en zout. Het is een smaakmaker die vooral geliefd is in de veggie…

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top