Pizza (pronto!) met witte bodem en peterselie-olie

Dit is wellicht de lekkerste pizza die ik ooit heb gemaakt! Ik ben gek op pizza, maar die moet wel aan een aantal standaarden voldoen: de bodem moet dun en krokant zijn, de topping is liefst wat verrassend en de kruiding moet goed zitten. Deze pizza heeft het allemaal!

Door een gelukkig toeval (ik had zin in pizza maar had geen gist in huis om het deeg te doen rijzen) verving ik op een dag het pizzadeeg door een zachte (kant-en-klare) tortillawrap. Het resultaat? Een verderlichte en superkrokante bodem die niets van je kostbare tijd vergt (niet kneden, niet rijzen, niet wachten!).

Het mooie aan dit recept is ook dat je er eindeloos mee kan variëren. Persoonlijk vind ik de pizza het lekkerste met schijfjes champignon (of probeer voor een luxeversie eens eekhoorntjesbrood!). Op de dag dat ik de foto van het recept nam, bleef mijn schoonzus echter bij ons eten en zij lust geen champignons (crazy, right?). Dus verving ik op haar pizza de champi’s door schijfjes courgette, en ook dat was heel erg lekker. Andere leuke varianten zijn: vooraf geroosterde worteltjes met komijn, vooraf geroosterde stukjes pompoen met salie, vooraf kort gebakken blaadjes spinazie met nootmuskaat … Kan je niet kiezen? Maak dan een half-half pizza en beleg beide helften op een andere manier! Zo kan iedereen zelf kiezen welke kant hij of zij het lekkerste vindt!

Pizza (pronto!) met witte bodem en peterselie-olie

Een heerlijke snelle & lichte pizza. Eenvoudig van bereiding, verrassend van smaak. Ideaal als snel avondmaal of hapje voor een etentje.
1 pizza
Voorbereiding: 10 mins
Klaarmaken: 10 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • pizzavorm

INGREDIENTEN

INSTRUCTIES

  • Begin met de peterselie-olie. Hak look en peterselie fijn. Meng olijfolie, gehakte look en peterselie door elkaar. Kruid met peper en zout. Hou opzij.
  • Neem een mengkom. Meng roomkaas, 3/4 van de parmezaanse kaas en aquafaba door elkaar tot een glad en romig mengsel. Breng op smaak met wat peper. Extra zout toevoegen is niet nodig (de kaas is al vrij zout en straks wordt de pizza nog afgekruid met fleur de sel).
  • Leg de tortillawrap in een pizzavorm (of meteen op de bakplaat) en bestrijk met het room-kaasmengsel (laat ongeveer 0,5 cm van de rand vrij).
  • Snij de courgette in dunne rondjes en schik ze bovenop het room-kaasmengsel.
  • Druppel rijkelijk wat peterselie-olie over de pizza en strooi ook de pijnboompitjes en de rest van de parmezaanse kaas er bovenop.
  • Laat de pizza gedurende 10 min bakken in de oven op 180 °C (laat eventueel nog 2-3 min extra krokant worden onder de grill).
  • Haal de pizza uit de oven en bestrooi onmiddellijk met een flinke snuif fleur de sel. Serveer warm.

Notities

1. Genoeg tijd en wil je zelf pizzadeeg maken? Dan is dit het lukt-altijd-basisrecept voor 4 pizza's:
- 400 g (fijne) bloem
- 1 blokje verse gist (42 g)
- 200 g lauw water
- 1 snuif suiker
- 1 el zout
- 4 el olijfolie
Zeef de bloem in een grote kom. Voeg gist, zout en suiker toe. Maak in het midden een kuiltje en schenk er het water en de olie in. Roer vanuit het midden tot alles goed gemengd is en het deeg loskomt van de kom. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed gedurende 3 min. Besprenkel de kom met olijfolie, leg het deeg erin en draai het om zodat het me olie bedekt is. Dek af met een schone keukenhanddoek en zet 90 min weg op een warme, tochtvrije plaats tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed vervolgens het deeg opnieuw kort door tot alle luchtbelletjes uit het deeg zijn gedrukt. Rol het deeg ten slotte uit op een met bloem bestoven werkvlak.
Restjes deeg rol je op tot een bal en wikkel je in met plasticfolie. Zo kan je het deeg nog tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
 

Fleur de sel

Fleur de sel is niet per se uniek voor de plantaardige keuken, maar verdient misschien toch een beetje extra uitleg. Fleur de sel is een…

Parmezaanse kaas

Het plantaardige merk Violife heeft een lekker plantaardig alternatief voor parmezaanse kaas: de ‘Just Like Parmesan Wedge’. Je vindt het o.a. in Albert Heijn en…

Roomkaas

Plantaardige roomkaas kan je kant-en-klaar kopen. Ik vind de Violife creamy original, een plantaardige roomkaas op basis van kokosolie een heel goed product (o.a. te…

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top