Go Back
+ servings

Amandel-Abrikooskoeken

Heerlijke koeken, leuk en eenvoudig om te maken. Bewaren tot 4 dagen in een afgesloten doosje, maar gaan sowieso nooit zo lang mee.
18 koeken
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 75 g gedroogde abrikozen
  • 250 g speltbloem of andere bloem naar keuze
  • 7 g bakpoeder
  • 50 g rietsuiker
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker (zie notities)
  • 1 snuif zout
  • 150 g plantaardige bakboter (zie onderaan)
  • 1 el sojamelk of andere plantaardige melk naar keuze (zie onderaan)
  • 1 tl amandel-extract
  • 50 g amandelen
  • 2 el ahornsiroop (zie onderaan)

INSTRUCTIES

  • Snij de gedroogde abrikozen in fijne reepjes. Hak de amandelen fijn.
  • Meng bloem, bakpoeder, rietsuiker, basterdsuiker en zout door elkaar in een mengkom.
  • Laat de boter smelten.
  • Voeg boter, sojamelk en amandelextract toe aan het deeg. Roer goed om en kneed vervolgens in enkele minuten tot een mooi samenhangend geheel. Voeg de abrikozenreepjes toe en kneed ze door het deeg. Vorm een bal van het deeg, leg deze in een kom en laat gedurende 30 min rusten in de koelkast. Deze rusttijd maakt het deeg beter van textuur, maar als je erg gehaast bent, kan je deze stap eventueel overslaan.
  • Draai balletjes van het deeg met je handen ter grootte van een pingpongbal, druk ze plat en leg ze naast elkaar op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Laat wat plaats tussen de koeken, want ze zullen groter worden tijdens het bakken. Bestrooi de koeken met het amandelschaafsel en druk lichtjes aan.
  • Bak de koeken goudbruin in 20 min in de oven op 180 °C. Haal nadien de koeken uit de oven en besprenkel met de ahornsiroop. Laat volledig afkoelen.

Notities

  1. Denk aan Tiense cassonade , ook wel 'kinnekessuiker' genoemd, omdat er op de verpakking een kinderhoofdje staat afgebeeld ;-).