Go Back
+ servings

Gebakken prei met vegan feta, peterselie en noten

Heerlijk eenvoudig gerechtje met prei in de hoofdrol. Vraagt minder dan 10 minuten werk en is toch origineel en verrassend van smaak.
2 personen
Voorbereiding: 10 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 5 stengels prei
  • 200 g Violife Greek White (plantaardige fetakaas) (zie onderaan)
  • 50 g verse peterselie
  • 25 g amandelen
  • 25 g hazelnoot
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g zonnebloempitten of pijnboompitten
  • olijfolie
  • (vers geraspte) nootmuskaat
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Snij het bovenste, harde groene deel van de prei (gooi deze niet weg, maar maak er (prei)soep van!). Snij het overgebleven witte deel van de prei in twee stukken. Snij elk stuk overlangs in 2 zodat 2 gelijke helften ontstaan.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime braadpan op een matig tot hoog vuur. Bak hierin de prei met de platte kant naar beneden gedurende enkele minuten tot elk stronkje licht bruin kleurt. Draai vervolgens om een kruid flink met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Giet kraantjeswater in de pan totdat de prei voor de helft onder water staat. Zet het vuur wat lager. Dek de pan af en laat de prei zacht sudderen gedurende 10 min.
  • Verbrokkel intussen de Violife Greek White met je handen in een kom. Hak de peterselie en alle noten en pitten grof en meng onder de feta. Voeg een klein scheutje olijfolie toe aan het feta-notenmengsel en kruid af met peper en zout.
  • Neem een ruime ovenschaal en schik hierop de gebakken preistronkjes mooi naast elkaar met de open kant naar boven. Doe het feta-notenmengsel eroverheen.
  • Laat het geheel nog even goed warm en knapperig worden in de oven op 180 °C gedurende 5-10 min.