Go Back
+ servings

Het lekkerste vegan bananenbrood

Geen betere bestemming voor (over)rijpe bananen dan een heerlijk - volledig vegan - bananenbroodje. Geniet ervan als kickstarter ontbijt, als tussendoortje of 's avonds Nigella-gewijs al knabbelend voor het slapengaan.
1 bananenbrood
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • cakevorm

INGREDIENTEN

  • 4 zeer rijpe banaan
  • 65 g kokosolie of plantaardige bakboter (zie notities en onderaan)
  • 65 ml sojamelk of andere plantaardige melk (zie onderaan)
  • 60 g rietsuiker
  • 2 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 2 tl vanille-extract
  • 200 g speltbloem
  • 50 g havermoutvlokken
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 2 handjes walnoten of andere noten: bv. pecannoten, hazelnoten, amandelen
  • 2 handjes zwarte chocolade of vervang door in stukjes gesneden gedroogde vruchten zoals rozijnen, abrikozen, dadels

INSTRUCTIES

  • Indien nodig, verwarm de kokosolie kort in een pannetje op een laag vuur tot het vloeibaar is (kokosolie is vloeibaar bij meer dan 25 graden, hard als boter bij minder).
  • Neem een ruime mengkom en meng hierin de (vloeibare) kokosolie met melk, rietsuiker, ahornsiroop en vanille-extract. Meng goed. Pel de bananen, plet 3/4 van de bananen met een vork en voeg ze toe aan het mengsel. Halveer de resterende banaan in de lengte en houd opzij.
  • Voeg speltbloem, havermoutvlokken, zout, kaneelpoeder, bakpoeder en baksoda toe en meng nogmaals (het is oké als er nog wat kleine brokjes in het deeg zitten). Hak de noten en chocolade grof en meng ze voorzichtig onder het deeg.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet lichtjes in met kokosolie. Doe het beslag in de bakvorm. Schik de banaanhelften bovenop het beslag en bestrooi tot slot met wat kaneelpoeder.
  • Bak het bananenbrood gedurende 45 min in de oven op 180 °C. Om te controleren of het bananenbrood klaar is, kan je er even in prikken met een tandenstoker of breinaald. Als er geen deeg meer hangt aan de prikker is het bananenbrood klaar.
  • Haal het bananenbrood uit de oven en laat volledig afkoelen. Ik vind het lekkerste als het bananenbrood lichtjes gekoeld uit de koelkast komt. Je kan het bananenbroodje 3 tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast.

Notities

1. Andere alternatieven zijn druivenpitolie of (zachte) olijfolie of, als je wil gaan voor minder vet en calorieën, kun je het kokosvet (gedeeltelijk) vervangen door eenzelfde volume appelmoes! Appelmoes is in de meeste cakebereidingen een prima én gezond alternatief voor boter.