Go Back
+ servings

Vegan chocomousse

Vervang eiwit door het kookvocht van kikkererwten en je hebt de heerlijkste, luchtigste vegan chocomousse!
4 glaasjes
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 1 hr

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • klopper

INGREDIENTEN

  • 65 ml aquafaba van +/- 1 een bokaal voorgekookte kikkererwten (zie notities 1.)
  • 1 snuif zeezout
  • 45 g bloemsuiker
  • 100 g zwarte chocolade
  • optioneel: topping naar keuze bv. gomasio (zie notities 2.), vegan slagroom & rood fruit, kokosrasp & banaan, peer & amandelschilfers, ...

INSTRUCTIES

  • Doe de aquafaba in een ontvette kom. Zet even koel in de ijskast.
  • Laat intussen de chocolade au bain marie smelten.
  • Voeg een snuif zeezout toe aan de aquafaba en klop luchtig op.
  • Wanneer het sap wit en schuimig wordt, voeg je een lepel bloemsuiker toe en je klopt verder op. Wanneer de suiker opgelost is, voeg je de volgende lepel toe. Herhaal dit tot de aquafaba een stevige textuur heeft en je mooie, schuimige, witte pieken bekomt.
  • Als de chocolade gesmolten is, laat hem even afkoelen. Spatel (niet meer mixen) het aquafabaschuim onder de chocolade. Doe de mousse in een kom of kleine glaasjes. Laat minstens 1 uur opstijven in de ijskast.
  • Werk eventueel af met een topping naar keuze.

Notities

1. 65 ml is de gemiddelde hoeveelheid kikkererwtvocht van 1 bokaal voorgekookte kikkererwten. 
2. Gomasio is een Japanse smaakmaker ('goma' is het Japanse woord voor 'sesam' en 'sio' is het Japanse woord voor 'zout'). Je maakt het heel eenvoudig zelf: Mix 1 el grof zeezout met 10 el sesamzaad in een blender of vijzel. Dit is lekker ter afwerking van chocoladedesserts maar ook smakelijk op salades bv.