Meng het chiazaad met 3 el water en laat dit 15 min staan. Je zult zien dat dit een stevige massa wordt.
Voeg het appelazijn toe aan de kokosmelk en laat dit 5 min staan.
Mix intussen de havermoutvlokken fijn in de blender (of gebruik havermeel). Neem een ruime mengkom en meng alle droge ingrediënten onder elkaar: havermout, speltbloem, bakpoeder, baksoda, rietsuiker, zout en kaneelpoeder. Voeg nu alle natte ingrediënten toe: kokosmelk, chiamengsel en vanille-extract. Meng goed om met een garde.
Als je tijd hebt, laat het deeg dan even rusten (15-30 min).
Verhit nu het wafelijzer. Vet het wafelijzer in met een nootje plantaardige boter en bak de wafels tot ze aan weerszijden goudbruin zijn. Als je eerst alle wafels wil bakken, kan je ze in de oven warm houden op 100 °C. Leg ze niet op elkaar, maar mooi naast elkaar zodat ze lekker krokant blijven.
Serveer de wafels warm met toppings naar keuze: slagroom, vers fruit, amandelboter, bruine suiker, chocopasta ...
Je kan alle wafels op voorhand bakken en bewaren in een luchtdicht doosje in de koelkast gedurende 3-4 dagen. Je kan de wafels ook invriezen. Steek ze voor gebruik even in de broodrooster. Zo worden ze weer lekker krokant!