Go Back
+ servings

Frambozentaartjes met limoen (boter-, suiker- en glutenvrij!)

Bijzonder frisse taartjes met een luchtige frambozencrème. Geen boter of (geraffineerde) suikers, maar wel bakken smaak. Mmm, ik neem er nog eentje :-D
4 taartjes
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 1 hr

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Frambozenmousse

  • 1 blik (vaste) kokosroom (zie notities 1.)
  • 1 avocado (+/- 150 g vruchtvlees)
  • 250 g frambozen of aardbeien (diepvries of vers)
  • 3 el amandelpasta
  • 1 vanillestok of 1 tl vanille-extract
  • 1 el limoensap
  • 2 el ahornsiroop

Koekjesbodem

  • 1 biologische limoen (voor de zeste)
  • 100 g havermoutvlokken
  • 100 g amandelen
  • 2 el kraantjeswater
  • 2 el ahornsiroop
  • 3 dikke medjool dadels of 45 g kokosolie
  • 1/2 tl zout

Afwerking

  • extra frambozen, fijn gehakte verse munt, limoenzeste, geraspte (witte) chocolade, ...

INSTRUCTIES

Frambozenmousse

  • Plaats het blik kokosroom gedurende minstens 12 uur omgekeerd in de koelkast. Op die manier worden room en kokoswater mooi van elkaar gescheiden. Haal het blik uit de koelkast. Je zal zien dat de vaste kokosroom zich bovenaan het blik heeft verzameld. Schraap 100 g vaste room uit het blik en doe deze alvast in de keukenmachine (het kokoswater gebruiken we hier niet).
  • Schep het vruchtvlees uit de avocado. Schraap het merg uit het vanillestokje.
  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een gladde, volle mousse ontstaat. Laat minstens 1 uur in de koelkast opstijven terwijl je de bodem maakt.

Koekjesbodem

  • Rasp de groene schil van de limoen. Doe alle ingrediënten voor de koekjesbodem in de keukenmachine en mix tot je een plakkerig deeg hebt. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol hierop het koekjesdeeg uit tot een lap van zo'n halve centimer dikte. (Het deeg is vrij plakkerig, het uitrollen gaat daarom makkelijkst als je het deeg eerst over het bakpapier verdeelt met je handen, daarop leg je een tweede vel bakpapier en vervolgens druk je het deeg plat met behulp van een snijplank. Zo krijg je een mooie, egale plak deeg.)
  • Bak het vel deeg goudgeel krokant op 175°C in15 minuten. Zet nadien de oven uit.
  • Schuif de warme versgebakken (en nog zachte) bodem op je werkplank. Steek meteen rondjes uit het deeg met behulp van een uitsteekring (of een glas). Je zal er wellicht 4 tot 5 rondjes uithalen als je dit gerecht voor 4 personen maakt.
  • Schep de rondjes voorzichtig terug op de bakplaat en plaats de taartjesbodems in de (nog warme) oven. Laat ze daar 15 minuten rusten met de ovendeur op een kier, terwijl de oven rustig afkoelt. Zo worden de rondjes krokant.

Afwerking

  • Leg een rondje koekjesbodem op een bord. Schep bovenop elk rondje een flinke laag frambozenmousse. Werk elk taartje af naar wens, bv. met extra frambozen of ander rood fruit, met een beetje verse munt, limoenzeste, fijn gehakte (witte) chocolade, kokosschilfers, ...

Notities

1. Neem bij voorkeur vaste kokosroom (coconut cream of santen) en geen vloeibare kokosmelk (coconut milk).