Mix de havermoutvlokken in de keukenmachine fijn. Meng in een ruime kom de gemalen havermout samen met de speltbloem, het amandelmeel, bakpoeder -en soda, zout en kaneelpoeder.
Neem een andere kom en plet hierin de bananen met een vork (er mogen nog wat stukjes in zitten). Laat de boter smelten. Voeg boter, vanille-extract, ahornsiroop en melk toe aan de bananen. Meng goed om.
Doe de natte ingrdiënten bij de droge ingrediënten en meng alles door elkaar. Voeg een scheutje spuitwater toe om het deeg wat luchtiger te maken. Hak de walnoten en eventueel de zwarte chocolade in stukjes en voeg toe aan het deeg.
Verwarm een beetje boter in een koekenpan op een matig-hoog vuur. Doe 2-3 el beslag in de pan en spreid uit tot een mooie ronde pancake (als je een grote pan gebruikt, kan je 2 tot 3 pancakes tegelijk bakken). Bak de pancake gedurende 2-3 min aan elke kant goudbruin.
Serveer de pancakes warm met ahornsiroop, schijfjes banaan, (vegan) boter, kaneel, granola, rood fruit ... Gebakken pannenkoeken kan je tot 5 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdicht doosje en tot 1 maand in het vriesvak. Voor gebruik gewoon even opwarmen in de broodrooster. Handig en snel!