Go Back
+ servings

Vegan stoverij (stoofvlees) met peperkoek

Het ultieme vegan recept voor deze klassieker uit grootmoeders keuken! Wedden dat niemand doorheeft dat in deze stoverij geen vlees zit :-)?!
6 personen
Voorbereiding: 30 mins
Klaarmaken: 2 hrs

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 900 g vegan kipstukjes bv. Vegetarische Slager, AH (zie notities en onderaan)
  • 2 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 g wortel
  • 300 g champignons
  • 1 1/2 el bloem
  • 3 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 flesjes bruine Westmalle trapist dubbel (33 cl/stuk) of 66 cl bruin tafelbier
  • 3 el perenstroop
  • 1/2 blokje groentebouillon
  • 2 sneden brood
  • 3 el mosterd
  • 4-5 sneetjes peperkoek
  • 1 blokje zwarte chocolade
  • 1 klontje plantaardige bakboter (zie onderaan)
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Smelt een goede klont boter in een grote stoofpot op een middelhoog vuur. Snij ui en wortel in kleine blokjes. Voeg toe aan de stoofpot en bak enkele minuten tot de ui glazig is. Hak intussen de look fijn en snij de champignons in vier stukken. Voeg look, vegan kipstukjes en champignons toe aan de pot. Roer om. Voeg de bloem toe, meng alles onder elkaar en bak alles nog enkele minuten terwijl je af en toe roert.
  • Voeg dan de tijm, laurierblaadjes, kruidnagels en bruin bier toe, alsook de perenstroop, 900 ml kraantjeswater en het halve bouillonblokje. Besmeer de boterhammen met de mosterd. Leg ze omgekeerd (met de mosterd naar beneden) op het stoofvlees. Voeg ook de peperkoek toe. Doe het deksel op de pot en laat minstens 1 uur rustig sudderen op een zacht vuur.
  • Voeg hierna het blokje zwarte chocolade toe en breng op smaak met peper en zout. Laat vervolgens nog minstens 1 uur sudderen zonder deksel (zodat de saus kan uitkoken). Werk de saus vervolgens af naar eigen smaak.
    Als je de saus (nog) niet dik genoeg vindt: voeg extra peperkoek toe. Dit zal de saus binden.
    Vind je de saus nog te flets? Voeg extra mosterd of een scheutje balsamico azijn toe.
  • Serveer de stoverij heet. Geef er erwtjes & worteltjes en/of appelmoes bij, alsook frietjes of kroketjes, naar eigen smaak.

Notities

1. Ik gebruik het liefste de 100% plantaardige Vegetarische Kipstuckjes’ van De Vegetarische Slager (op basis van soja) (o.a. te krijgen bij Delhaize en Albert Heijn). De stukjes zijn lekker van smaak en hebben een textuur die heel goed lijkt op die van kip. Verwerkt in stoofvleessaus, is de smaak nauwelijks te onderscheiden van die van vlees(kip).