Go Back
+ servings

Gezonde(re) rabarbercake met roze glazuur van aardbei

Heerlijk smeuïge cake met weinig suiker & vetstof maar boordevol sappige rabarberstukjes. Ideaal als snel ontbijt of uit 't vuistje tussendoor. Serveer het met of zonder de creamy frosting!
1 cake
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor
  • cakevorm

INGREDIENTEN

Rabarbercake

  • 50 g amandelen
  • 125 g havermoutvlokken
  • 75 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 90 g (riet)suiker of ahornsiroop (zie onderaan)
  • 1 rijpe banaan of 125 g appelmoes
  • 50 g plantaardige bakboter of kokosolie (zie onderaan)
  • 200 g plantaardige yoghurt natuur (zie onderaan)
  • 1 1/2 tl vanille-extract
  • 180 g rabarber
  • 65 g aardbeien of zoete appel

Roze glazuur

  • 75 g cashewnoten
  • 50 g aardbeien
  • 1 el poedersuiker optioneel

INSTRUCTIES

  • Doe de amandelen en havermoutvlokken in de foodprocessor en maal fijn. Doe in een kom. Voeg bloem, bakpoeder, baksoda, zout en kaneel toe en roer om.
  • Pel de banaan en plet fijn met een vork. Smelt de boter. Voeg banaan, boter, suiker, yoghurt en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten en meng goed om.
  • Snij de rabarberstelen en aardbeien in fijne blokjes. Voeg toe aan het deeg en roer een laatste maal voorzichtig om.
  • Vet een bakvorm lichtjes in (of bekleed deze met bakpapier) en giet hierin het deeg. Bak de cake gedurende 45-50 min in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat 10 min afkoelen in de oven met de deur op een kier. Haal hierna uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Als de cake volledig is afgekoeld kan je hem afwerken met de roze frosting. Laat hiervoor de cashewnoten 30 min weken in heet water (als je een hogesnelheidsblender gebruikt, kan je deze stap overslaan). Giet de noten af en laat goed uitlekken. Doe de cashewnoten, aardbeien en poedersuiker in de foodprocessor en maal gedurende 5 tot 10 min tot je een smeuïg geheel bekomt. Versier de bovenkant van de cake met de frosting.
  • Bewaar de cake in een luchtdicht doosje in de koelkast (ik vind hem het lekkerste als ie lekker fris is!). In de koelkast blijft de cake zeker nog 4-5 dagen goed.