Skinny lasagne met pompoen, oesterzwam en crunchy topping van hazelnoot
Pompoen op zijn best! Deze groentenlasagne is zooo lekker en bestaat bijna volledig uit groenten & noten. Voedzame comfort food dus, die iedereen lust!
4personen
Voorbereiding: 45mins
Klaarmaken: 25mins
PRINTEN
DELEN
INGREDIENTEN
Lasagne
500gpompoenbv. butternut of hokkaido
150gverse spinazieof ander seizoensbladgroen: postelein, palmkool, boerenkool, ...
250goesterzwammen
4elverse peterselie
1teentje knoflook
peper & zout
Rode saus
1groteui
2teentjesknoflook
1grotewortel
1mespuntjeharissapastaof 1/2 tl gedroogde chilivlokken of 1/2 rood chilipeperte
Begin met de rode saus, zodat die even kan pruttelen. Snipper ui en knoflook fijn. Snij de wortel in fijne stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoofpot op een matig vuur en stoof hierin ui en look gedurende 5 min. Voeg hierna de wortel toe en laat nog 5 min stoven. Voeg dan harissapasta en tomatenconcentraat toe en laat even meebakken. Tot slot voeg je de tomatenpassata, het water en alle kruiden toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Zet het deksel schuin op de pot en laat de saus rustig sudderen op een zacht vuur tot ze mooi dik en gebonden is.
Lasagne
Snij de pompoen in grote plakken van 3 mm dikte (als je bio-pompoen gebruikt, hoef je hem niet te schillen!). Leg de plakken naast elkaar op een bakplaat. Bestrijk met olijfolie. Kruid met peper en zout. Rooster gaar in de oven op 200 °C in 20-25 min.
Scheur de oesterzwammen in grove stukken. Snipper peterselie en hak het teentje knoflook fijn. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de zwammen gedurende 2-3 min op een hoog vuur. Haal af van het vuur en kruid met peper, zout en de peterselie.
Topping
Doe alle ingrediënten in de blender en mix grof. Er mogen nog grotere stukjes noot en brood tussen zitten. Dit zorgt voor extra bite!
Witte saus
De blender hoef je niet uit te wassen. Je maakt meteen de witte saus erin. Doe alle ingrediënten voor de witte saus in de blender. Mix tot een smeuïg geheel. Kruid met peper en zout.
Afwerking
Bouw de lasagne. Neem een grote ovenschaal en doe hierin eerst een laagje tomatensaus, vervolgens een laag pompoenplakken, een laagje (rauwe) spinazie, een laagje oesterzwammen. Herhaal dit nog eens. Overgiet het geheel met de witte saus. Bestrooi de schotel met de hazelnoot topping. Bak gedurende 20-30 min in de oven op 200 °C tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat nadien nog een 10-tal min rusten in de oven met de deur op een kier. Serveer meteen en geef er eventueel een frisse salade bij.