Go Back
+ servings

Skinny lasagne met pompoen, oesterzwam en crunchy topping van hazelnoot

Pompoen op zijn best! Deze groentenlasagne is zooo lekker en bestaat bijna volledig uit groenten & noten. Voedzame comfort food dus, die iedereen lust!
4 personen
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 25 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Lasagne

  • 500 g pompoen bv. butternut of hokkaido
  • 150 g verse spinazie of ander seizoensbladgroen: postelein, palmkool, boerenkool, ...
  • 250 g oesterzwammen
  • 4 el verse peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • peper & zout

Rode saus

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote wortel
  • 1 mespuntje harissapasta of 1/2 tl gedroogde chilivlokken of 1/2 rood chilipeperte
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 450 g tomatenpassata
  • 75 ml kraantjeswater
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el gedroogde marjolein

Witte saus

  • 400 ml kokosmelk
  • 110 g cashewnoten
  • 2 el edelgistvlokken of parmezaanse kaas (zie onderaan)
  • 2 el citroensap

Topping

  • 50 g hazelnoot
  • 2 sneden (oud) brood
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/3 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 el olijfolie

INSTRUCTIES

Rode saus

  • Begin met de rode saus, zodat die even kan pruttelen. Snipper ui en knoflook fijn. Snij de wortel in fijne stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoofpot op een matig vuur en stoof hierin ui en look gedurende 5 min. Voeg hierna de wortel toe en laat nog 5 min stoven. Voeg dan harissapasta en tomatenconcentraat toe en laat even meebakken. Tot slot voeg je de tomatenpassata, het water en alle kruiden toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Zet het deksel schuin op de pot en laat de saus rustig sudderen op een zacht vuur tot ze mooi dik en gebonden is.

Lasagne

  • Snij de pompoen in grote plakken van 3 mm dikte (als je bio-pompoen gebruikt, hoef je hem niet te schillen!). Leg de plakken naast elkaar op een bakplaat. Bestrijk met olijfolie. Kruid met peper en zout. Rooster gaar in de oven op 200 °C in 20-25 min.
  • Scheur de oesterzwammen in grove stukken. Snipper peterselie en hak het teentje knoflook fijn. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de zwammen gedurende 2-3 min op een hoog vuur. Haal af van het vuur en kruid met peper, zout en de peterselie.

Topping

  • Doe alle ingrediënten in de blender en mix grof. Er mogen nog grotere stukjes noot en brood tussen zitten. Dit zorgt voor extra bite!

Witte saus

  • De blender hoef je niet uit te wassen. Je maakt meteen de witte saus erin. Doe alle ingrediënten voor de witte saus in de blender. Mix tot een smeuïg geheel. Kruid met peper en zout.

Afwerking

  • Bouw de lasagne. Neem een grote ovenschaal en doe hierin eerst een laagje tomatensaus, vervolgens een laag pompoenplakken, een laagje (rauwe) spinazie, een laagje oesterzwammen. Herhaal dit nog eens. Overgiet het geheel met de witte saus. Bestrooi de schotel met de hazelnoot topping. Bak gedurende 20-30 min in de oven op 200 °C tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat nadien nog een 10-tal min rusten in de oven met de deur op een kier. Serveer meteen en geef er eventueel een frisse salade bij.