Witlooftaart met peer, pijnbooompitten en feta
Servings
1taart
Servings
1taart
Ingredients
Voor de witlooftaart
Voor de appel-notendressing
Instructions
Voor de witlooftaart
  1. Halveer de ui en snijd elke helft in dunne ringen. Verwarm een beetje vetstof in een braadpan op een middelhoog vuur en bak de ui gedurende 5 min tot hij lichtjes bruin kleurt. Haal de gebakken ui uit de pan en houd even apart.
  2. Verwijder de voet van het witloof en snijd in de lengte doormidden. Verwijder ook de harde onderste kern. Verwarm een beetje vetstof in een braadpan op een middelhoog vuur en bak het witloof gedurende 2-3 min aan elke kant. Kruid elke kant met wat peper en zout. Strooi vervolgens de suiker over het witlof en schep voorzichtig om. Zet het vuur lager, voeg een scheutje water toe en bedek het witlof met een vel bakpapier (of het deksel van de pan). Laat 10 min rustig sudderen. Laat vervolgens even afkoelen en houd apart.
  3. Schil de peren en snij ze in kleine blokjes. Rooster de pijnboompitjes op een matig vuur in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin kleuren (hou dit goed in de gaten want pijnboompitjes verbranden snel!).
  4. Leg het vel bladerdeeg in een bakvorm en prik de bodem in met een vork. Schik eerst het witloof erin, leg daarop de peerblokjes, de verkruimelde feta, de ui en de de geroosterde pijnboompitten. Wie daarvan houdt, kan ook wat rozijntjes toevoegen voor een (extra) zoete toets. Werk af met wat honing, peper en zout.
  5. Bak de taart gedurende 40-45 min in een voorverwarmde oven van 180°C.
Voor de appel-noten dressing
  1. Bereid, terwijl de taart in de oven zit, de dressing. Mix hiervoor alle ingrediënten met een staafmixer. Zeef en breng op smaak met peper en zout.
  2. Serveer de taart lauw (of koud) met een frisse groene salade van rucola en veldsla en de appel-noten dressing.
Recipe Notes

* Wie let op de calorieën kan een suikervervanger gebruiken. Ikzelf gebruik heel graag de rietsuiker & stevia mixen die je nu overal vindt, bv. deze van Pure Via.