Plaattaart van witte asperges, pancetta & ei
Servings Prep Time
1taart 15min
Cook Time
30min
Servings Prep Time
1taart 15min
Cook Time
30min
Ingredients
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Schil de asperges met een dunschiller en zorg ervoor dat je 2 cm van de kopjes afblijft. Breek of snij het kontje van de asperges af. Breng een ruime kookpot met gezouten water aan de kook en kook de asperges hierin gedurende 5 min tot ze beetgaar zijn. Giet af en laat de asperges uitlekken.
  3. Neem een ruime mengkom en meng hierin de geitenkaas, de roomkaas, het scheutje melk, het citroensap en twee van de eitjes. Hak het bieslook en de peterselie fijn en meng door de vulling. Kruid royaal met peper en zout.
  4. Neem een platte, rechthoekige bakvorm en bekleed die met bakpapier. Bekleed de bodem met filodeeg en zorg ervoor dat de randen rondom rechtop staan. Bestrijk het filodeeg met olijfolie (of gesmolten boter). Voeg een tweede laagje filodeeg toe en bestrijk ook dit laagje vervolgens met olijfolie (of gesmolten boter). Herhaal tot je in totaal vier laagjes filodeeg gevormd hebt.
  5. Giet de vulling op het filodeeg. Leg de asperges bovenop de vulling en bestrijk ze met een klein beetje olijfolie. Verdeel de pancetta in stukjes over de taart. Kruid de taart naar smaak af met een beetje extra peper en zout.
  6. Bak de taart gedurende 30-35 min in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleurt. Zet vervolgens de oven af en laat de taart in de oven (met de deur open) gedurende 5 min rusten.
  7. Kook intussen de resterende eieren hard in gezouten water gedurende 8 min. Plet ze met een vork. Kruid met peper en zout en roer er een scheutje olijfolie door. Voeg er eventueel ook nog wat extra fijngehakte peterselie en/of bieslook aan toe. Verdeel vervolgens de geprakte eitjes en de rucola (optioneel) over de plaattaart.
  8. Serveer meteen. Geef er eventueel een fris slaatje bij van veldsla met een eenvoudige dressing van olijfolie, geperste look en citroensap.
Recipe Notes

* De precieze hoeveelheid hangt wat af van de grootte/vorm van de vellen én van het soort bakvorm dat je gebruikt. Ik gebruikte in dit gerecht een platte, rechthoekige bakvorm van 27 x 35 cm.

** Wie niet zo dol is op vlees, kan de ham vervangen door gerookte zalm of geroosterde pijnboompitjes (voor wie dit gerecht veggie wil maken)!