Vegan cannelloni met cashew ricotta, spinazie en citroen

Dit gerechtje vraagt een beetje werk maar het is wel leuk om te maken en het resultaat ziet er erg mooi uit (veel beter dan op de foto trouwens moet ik eerlijk toegeven, cannelloni is nu eenmaal niet zo fotogeniek …).

De buisjes cannelloni koop ik altijd kant-en-klaar in de winkel. Je kan die natuurlijk ook zelf maken, maar dat lijkt me toch een heel gedoe. En bovendien dienen de buisjes maar als omhulsel … de echte hoofdrolspeler in dit gerecht is de heerlijk smeuïge cashew-ricottavulling! Heerlijk voedzaam & gezond en vol van smaak door de frisse citroen en de geurige basilicum! De witte saus is – net als de ricotta – super eenvoudig om te maken: geen gedoe met het maken van een bechamel – of tomatensaus … gewoon een potje goede (soja)room nemen, citroensap doorheen roeren, kruiden en KLAAR! 

Voor de vulling gebruik ik in het recept spinazie, maar je kan dit vervangen door eender welk bladgroen. Zo maakte ik deze cannelloni ook eerder al met warmoes, palmkool en rucola! Gebruik wat jij lekker vindt en naar gelang van wat het seizoen in de aanbieding heeft! 

Vegan cannelloni met cashew ricotta, spinazie en citroen

Heerlijke 100% plantaardige variant op de klassieke cannelloni met (koemelk) ricotta & spinazie. Hier gebruiken we zelf gemaakte vegan ricotta, op basis van cashewnoten! Overheerlijk & erg voedzaam!
4 personen
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 40 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Cashew-ricotta

Cannelloni

  • 1 ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 250 g verse spinazie of warmoes of ander bladgroen
  • 6 el verse basilicum
  • 3,5 dl sojaroom of andere plantaardige room (zie onderaan)
  • 4 el citroensap
  • 16 cannelloni pasta buisjes
  • (vers geraspte) nootmuskaat
  • peper & zout
  • olijfolie (om te bakken)

Afwerking

INSTRUCTIES

Cashew-ricotta

  • Doe alle ingrediënten voor de cashew-ricotta in een blender en mix op hoge snelheid tot je een glad en smeüig mengsel bekomt. Hou opzij.

Cannelloni

  • Hak ui en knoflook fijn. Sij de spinazie in reepjes.
  • Verwarm in een pan een scheutje olijfolie op een matig vuur. Voeg ui en look toe en laat even fruiten. Voeg vervolgens spinazie toe en bak gedurende 5 min tot de spinazie is geslonken. Kruid flink met nootmuskaat, peper en zout. Doe de spinazie vervolgens in een zeef en laat uitlekken. Duw ook even op de spinazie met een vork om het meeste vocht te verwijderen. Doe spinazie vervolgens in de blender bij de ricotta en mix nogmaals (kort) . Hou opzij.
  • Hak 1/2 van de basilicum fijn. toe aan de cashew-ricotta. Breng verder op smaak met nootmuskaat, peper en zout (je mag best goed kruiden, want ovenschotels verliezen altijd een beetje van hun kruiding tijdens het bakproces).
  • Neem de buisjes cannelloni en vul ieder buisje op met het ricottamengsel (je kan hiervoor best een klein lepeltje of een spuitzak gebruiken).
  • Leg de cannelloni mooi naast elkaar in een ruime, lichtjes (met olijfolie) ingevette ovenschaal.
  • Neem een mengkom en meg hierin de sojaroom met het citroensap. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Giet dit mengsel over de cannelloni. Steek de schotel in een voorverwarmde oven op 180 °C.
  • Werk intussen aan de afwerking. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij in fijne blokjes. Doe look, cashewnoten, edelgistvlokken en witte miso in de blender en mix fijn. Proef en kruid naar smaak bij met zout. Haal de schotel na 25 min uit de oven, verdeel de tomatenblokjes en hetcashewmengsel over de schotel, en bak nogmaals 15-20 min.
  • Serveer warm. Geef er eventueel een frisse groene salade en wat knapperig brood bij.

Room

Er bestaan verschillende plantaardige varianten voor room op basis van koemelk: er is plantaardige room op basis van soja, haver, cashew, kokos, … Het is…

Witte miso

Witte miso is een gladde pasta op basis van gefermenteerde soja, rijst en zout. Het is een smaakmaker die vooral geliefd is in de veggie…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top