Home made focaccia met kruidenolie
Servings Prep Time
4personen 10min
Cook Time Passive Time
15min 60min
Servings Prep Time
4personen 10min
Cook Time Passive Time
15min 60min
Ingredients
Voor het deeg
Voor de kruidenolie
Instructions
  1. Neem een kom en doe hierin de gist met de suiker en het lauwe water. Roer tot het mengsel glad is.
  2. Neem een tweede kom en meng hierin de bloem met de olijfolie en het zout. Voeg het gistmengsel toe en kneed tot je een soep deeg bekomt. Voeg extra bloem, water of olie toe indien nodig.
  3. Leg de deegbal in een kom, dek af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 1 u rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  4. Maak intussen de kruidenolie. Meng hiervoor de olijfolie met de fijn gesnipperde lente-ui, de geperste knoflook en de gehakte basilicum. Roer goed om en kruid met peper en fleur de sel.
  5. Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  6. Haal het deeg uit de kom en kneed er de lucht uit met je handen. Verdeel het deeg eventueel in afzonderlijke delen (als je kleine(re) verschillende foccaccia’s wenst, zoals op de foto).
  7. Vorm van het deeg (een) plat(te) ovalen brood(jes) en leg op het bakpapier.
  8. Giet 1/3 van de kruidenolie op het deeg.
  9. Bak gedurende 15-20 min in de voorverwarmde oven tot de foccaccia goudbruin oogt. Bestrijk halverwege de baktijd met nogmaals 1/3 van de kruidenolie.
  10. Haal de foccaccia uit de oven, bestrijk met het laatste restje kruidenolie en eventueel nog wat extra fleur de sel en laat even afkoelen.
  11. Serveer lauw of koud als bijgerechtje, met een dipsausje naar keuze, als belegd broodje, …