Gezonde courgettecake met havermout & banaan
Servings Prep Time
1cake 15min
Cook Time
55min
Servings Prep Time
1cake 15min
Cook Time
55min
Ingredients
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 185 °C.
  2. Mix de havermout met behulp van een keukenmachine tot je meel bekomt (of gebruik kant-en-klaar havermeel).
  3. Neem een ruime mengkom en meng hierin de gemalen havermout met het volkoren (spelt)meel, het amandelpoeder, het bakpoeder en de baksoda.
  4. Pel en plet de bananen. Neem een andere ruime mengkom en meng hierin de geplette banaan met de eieren, de Griekse yoghurt, het kaneelpoeder en het vanille-extract. Rasp de courgette fijn met behulp van een keukenrasp en voeg toe aan het banaan-eimengsel.
  5. Voeg de inhoud van de beide kommen bij elkaar en meng goed om.
  6. Hak de noten fijn en snij de dadels in fijne stukjes. Meng voorzichtig onder het beslag. Als je bananen op overschot hebt, kun je ook nog wat fijngesneden plakjes banaan onder het beslag mengen!
  7. Neem een (ingevette of met bakpapier beklede) cakevorm en doe hierin het beslag. Versier het beslag bovenaan met de amandelschilfers en wat extra kaneelpoeder.
  8. Bak de courgettecake gedurende 55-60 min.* Als de bovenkant te vlug bruin wordt, zet de oven dan iets lager of bedek de bovenkant met bakpapier. Om te controleren of de cake klaar is, kan je er even in prikken met een tandenstoker of breinaald. De cake is op zichzelf vrij vochtig van textuur (en wordt nog steviger na het afkoelen), maar als je erin prikt zou er niet erg veel beslag meer aan mogen hangen.
  9. Haal de cake uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster. Serveer op zichzelf of met een beetje verse bananenschijfjes en yoghurt als tussendoortje of ontbijt! Je kan de cake (minstens) 3 tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast.
Recipe Notes

* Deze gaartijd is bedoeld voor een rechthoekige, hoge cakevorm. Als je een ronde, platte (taart)vorm gebruikt, is de baktijd een stuk korter (+/- 35 min).