Gezond(er) bananenbrood
Servings Prep Time
1bananenbrood 10min
Cook Time
50-55min
Servings Prep Time
1bananenbrood 10min
Cook Time
50-55min
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 165 °C.
  2. Indien nodig, verwarm het kokosvet kort in een pannetje op een laag vuur tot het vloeibaar is (kokosvet is vloeibaar bij meer dan 25 graden, hard als boter bij minder).
  3. Neem een ruime mengkom en meng hierin het (vloeibare) kokosvet met de suiker, de eieren, de melk en het vanille-extract. Meng goed. Pel de bananen, plet 3/4 van de bananen met een vork en voeg ze toe aan het mengsel. Snijd de rest van de bananen in plakjes en houd even opzij.
  4. Voeg nu ook het speltmeel, het zout, het kaneelpoeder en de baksoda toe en meng nogmaals (het is oké als er nog wat kleine brokjes in het deeg zitten). Meng ten slotte de grof gehakte walnoten, abrikozen (of rozijntjes) en zwarte chocolade onder het mengsel.
  5. Neem een (ingevette of met bakpapier beklede) bakvorm en bedek de bodem de schijfjes banaan. Doe hierop het beslag. Versier het beslag bovenaan met wat kaneelpoeder.
  6. Bak het bananenbrood gedurende 50-55 min. Om te controleren of het bananenbrood klaar is, kan je er even in prikken met een tandenstoker of breinaald. Als er geen deeg meer hangt aan de prikker is het bananenbrood klaar.
  7. Haal het bananenbrood uit de oven en laat volledig afkoelen. Serveer op zichzelf of met een beetje verse bananenschijfjes en yoghurt als tussendoortje of ontbijt!
  8. Je kan het bananenbroodje 3 tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast.
Recipe Notes

* Goede & lekkere alternatieven zijn druivenpitolie, (zachte) olijfolie en sojaboter of, als je wil gaan voor minder vet en calorieën, kun je het kokosvet vervangen door eenzelfde volume (kant-en-klare) appelmoes zonder brokjes! Appelmoes is in de meeste cakebereidingen immers een prima én gezond alternatief voor boter 🙂

** Goede & lekkere alternatieven zijn 100 g kokosbloesemsuiker of 100 ml honing of ahornsiroop. Wie helemaal geen suikers mag/wil eten, kan kiezen voor 10 g steviapoeder of 50 g tagatesse.

*** Let op: dit is NIET hetzelfde als bakpoeder! Baksoda heeft een veel sterkere werking dan bakpoeder. Heb je alleen bakpoeder in huis? Vervang de 2 tl baksoda dan door 6 tl bakpoeder.