Pompoenlasagne met seitan

Oh wat hou ik toch van gezellige, warme comfort food! Nothing beats a good lasagna, right?

Deze lasagne is:

  • superlekker
  • origineel (want met pompoen!)
  • heel errrg gezond (want zonder de doorsnee zware bechamel- of kaassaus, en eigenlijk zelfs hélemaal zonder kaas!)
  • makkelijk én op voorhand te maken, ideaal dus als je gasten verwacht: lekker op voorhand bereiden en tijdens de avond zelf gewoon even in de oven schuiven!
  • animal & cruelty free, yes 100% plantaardig dus!

Pompoenlasagne met seitan gehakt

Originele lasagne met heerlijke creamy saus op basis van pompoen. Makkelijk op voorhand te maken zodat je de avond zelf gewoon nog even de oven moet aanzetten. Handig!
6 personen
Voorbereiding: 45 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

Pompoenpuree

  • 1 pompoen van +/- 1 kg (bv. hokkaido, butternut)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl garam masala (zie onderaan)
  • 1 snuifje cayennepoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 el citroensap
  • 2 el edelgistvlokken of 50 g geraspte parmezaanse kaas (zie onderaan)
  • 100 ml groentebouillon
  • 100 ml ongezoete sojamelk of andere ongezoete plantaardige melk (of room) (zie onderaan)

Tomatensaus met seitan

  • 400 g seitangehakt (zie onderaan)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 750 ml tomatenpassata
  • 1 snuif suiker
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde salie
  • peper & zout

Lasagne

  • 9 lasagneblaadjes
  • 1 handvol verse spinazie of ander seizoensbladgroen: bv. postelein, palmkool, ...
  • 4 el broodkruim (zie notities)
  • enkele vlokjes plantaardige bakboter

INSTRUCTIES

  • Snijd 3/4 van de pompoen in blokjes (kies biologische pompoen, dan hoef je hem niet vooraf te schillen). Leg de blokjes in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Kruid flink met peper, zout, komijn, kaneelpoeder, kerriepoeder, kurkuma, garam masala, cayennepoeder (en/of eventuele andere warme kruiden die je lekker vindt). Je mag royaal kruiden. Pompoen is vrij flets van smaak dus kan wel wat kruiding gebruiken. Bak de blokjes gaar gedurende 30-35 min op 180 °C.
  • Snij het overige deel van de pompoen in dunne plakken en hou opzij. Die gaan we straks gebruiken om de lasagne te bouwen.
  • Maak de tomatensaus. Snipper ui en knoflook fijn. Zet een grote stoofpot op het vuur, doe hierin een scheutje olijfolie of boter en bak ui en knoflook glazig. Voeg vervolgens het seitangehakt, de tomatenpuree en het snuifje suiker toe en laat even bakken. Voeg vervolgens de tomatenpassata toe, alsook een scheut kraantjeswater, de oregano en salie. Laat op een zacht vuurtje sudderen tot de saus is ingedikt. Kruid met peper en zout.
  • Als je gedroogde lasagnevellen gebruikt, kook je deze even voor gedurende 3 min in gezouten water. Doe hetzelfde met de plakken pompoen. Giet pompoen en lasagnevellen af onder koud stromend water.
  • Maak de pompoenpuree. Doe de blokjes pompoen in de blender samen met de knoflook. Mix fijn. Voeg alle overige ingrediënten toe en mix opnieuw. Voeg bouillon en/of room toe tot je de gewenste consistentie hebt. De puree moet smeüig zijn maar niet lopend! Proef en kruid bij naar eigen smaak. De puree mag een beetje pittig zijn dus wees niet zuinig met kruiden.
  • Neem een ruime ovenschaal. Vul de bodem met 1/3 van de pompoenpuree. Bedek met een laagje lasagneblaadjes. Doe hierop wat plakken pompoen en bladgroen. Vervolgens 1/3 van de tomatensaus. Herhaal dit nog tweemaal zodat je eindigt met een laagje tomatensaus. Heb je pompoenpuree over, verdeel dan kleine toefjes over de lasagne. Werk af met broodkruim en enkele vlokjes boter.
  • Bak de lasagne gedurende 45 min in de oven op 180°C. Draai na de baktijd de oven uit en laat de lasagne enkele minuten rusten in de oven met de deur open. Serveer. Geniet.

Notities

1. Broodkruim maak ik altijd zelf van restjes oud brood. Je legt de sneetjes op een ovenschaal en laat het brood uitdrogen gedurende 15 min op 120 °C. Nadien verpulveren in de keukenmachine tot broodkruim! Lekker, goedkoop en geen verspilling!

Room

Er bestaan verschillende plantaardige varianten voor room op basis van koemelk: er is plantaardige room op basis van soja, haver, cashew, kokos, … Het is…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (in het Engels: nutritional yeast) zijn onmisbaar in de plantaardige keuken! Het zijn vlokken van gedroogde bewerkte gist met een hoog gehalte aan B-vitamines…

Seitan(gehakt)

Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwitten. Het heeft een hartige smaak en vezelachtige – op vlees lijkende – structuur. Seitan bestaat in verschillende…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top