Noedels met paksoi en scrambled tofu

 Scrambled tofu … hebben jullie daarvan al gehoord? 

Veel mensen hebben de neiging hun neus op te halen als ze het woord tofu horen… Is tofu dan zo onsexy? Helemaal niet! Scrambled tofu (ook wel vegan eggs genoemd) is, wat mij betreft ten minste, helemaal HOT :-)! Ik zeg dat niet zomaar want tofu is eigenlijk gewoon heel erg lekker, maar het moet goed worden klaar gemaakt! Heel belangrijk daarbij is om de tofu voorafgaand aan de bereiding goed te laten uitlekken. Anders krijg je een hopeloos sompige boel nadien … Daarnaast moet je de tofu goed marineren of serveren met een smaakvol sausje. Tofu heeft op zichzelf immers niet zo een uitgesproken smaak, maar is wel een echte spons doordat het heel goed de smaak en aroma’s van andere ingrediënten absorbeert. Dit gerecht vind ik een zeer laagdrempelige manier om kennis te maken met tofu: het is gemakkelijk om te maken, licht verteerbaar (zoals de meeste plantaardige gerechten) en gewoon ook onwijs lekker!

De scrambled tofu krijgt in dit gerecht gezelschap van udon noedels en paksoi!

Misschien eerst iets over de paksoi. Paksoi is een koolsoort die origineel afkomstig is van China, maar sinds enige tijd ook in Europa én België wordt geteeld. April is helemaal het seizoen voor paksoi en is dus hét moment om te genieten van deze groente van eigen bodem. Paksoi is zeer gezond: de groente bevat bijzonder veel vitamine C en heeft een heel laag caloriegehalte. Je kan er dus lekker guilty-free van smullen! Paksoi doet het zeer goed in Aziatische gerechten, zoals deze wok, maar kan ook in klassiekere ‘Vlaamse’ gerechten worden verwerkt (bv. in een stoemp). De smaak van paksoi is lekker knapperig en licht pittig. Leuk vind ik ook dat er haast geen ‘afval’ is aan deze groente: behalve het harde kontje is alles eetbaar: je gebruikt dus zowel de witte stelen als de groene bladeren.

Dan nog iets over de udon noedels. Je kan in dit gerecht gerust eender welke soort noedels (of pasta) gebruiken maar ik ben zooooooo een grote fan van udon noedels. Udon is een Japanse noedelsoort die is gemaakt van zachte tarwe. Van alle Japanse noedels is udon de dikste noedel. Naast zijn fantastische smaak vind ik ook de structuur en textuur heel aangenaam: de noedel is zeer stevig en wordt daardoor nooit ‘papperig’, maar blijft zijn stevige structuur behouden. Je vindt (biologische) udon noodels in de bio- en natuurwinkel en sommige supermarkten.

Noedels met paksoi en scrambled tofu

Heerlijk licht bordje noedels dat klaar is in een handomdraai! Ideaal als het 's avonds eens wat sneller moet gaan, maar je toch iets gezond & vers wil eten.
4 personen
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 30 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 400 g udon noedels of ander type dikke noedel of pasta (zie notities)
  • 1 paksoi
  • 400 g tofu (zie onderaan)
  • 1 duim verse gember
  • 1 rood chilipepertje of 1/2 tl chilivlokken -of poeder
  • 2 sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • 80 g pindanoten of cashewnoten
  • 4 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn of balsamico azijn
  • 2 el sesamolie
  • 2 el limoensap
  • 1 el rietsuiker
  • 2 el arachideolie
  • peper & zout
  • 1 handje gefrituurde uitjes optioneel, ter afwerking

INSTRUCTIES

  • Giet de tofu af en druk al het vocht eruit. Halveer het blok en leg de beide helften tussen een schone keukenhanddoek of enkele vellen keukenpapier. Leg hierop een stevig gewicht (bv. een kookpot of een dik boek) en laat gedurende enkele min goed uitlekken. Rasp intussen de gember en de look fijn. Snij ook het chilipepertje in fijne stukjes.
  • Snij de uitgelekte tofu in stukjes en prak fijn met een vork. Doe in een kom. Voeg de helft toe van de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, geraspte gember en look en fijn gesneden chilipeper. Kruid met peper en zout en roer goed om. Hou de tofu opzij en laat even rustig marineren.
  • Kook de udon noedels beetgaar in ruim kokend water (kook 1 min minder lang dan aangegeven op de verpakking, want de noedels garen straks nog even mee in de pan). Schep tegen het einde van de kooktijd 1 kopje kookvocht uit de pot. Hou dit kookvocht opzij om straks de saus mee af te werken. Giet de noedels af, laat uitlekken en giet er een klein scheutje olie door om te voorkomen dat de noedels straks aan elkaar kleven. Hou opzij.
  • Pel en snipper de sjalotjes zeer fijn. Verwarm de arachideolie in een wokpan op een matig tot hoog vuur. Roerbak hierin de sjalot en de resterende look, gember en chilipeper gedurende 5 min.
  • Verwijder intussen de voet van de paksoi en snij zowel de stelen als de bladeren in grove stukken.
  • Voeg de gemarineerde tofu toe aan de wok en roerbak gedurende 5 min.
  • Voeg vervolgens de paksoi toe en roerbak nogmaals 3 min. Blus met de resterende sojasaus, rijstazijn, sesamolie en het limoensap. Voeg ook de suiker toe en roer om.
  • Hak tot slot de noten fijn en voeg toe aan de wok, samen met de noedels. Meng het geheel goed door elkaar en voeg het kookvocht toe (je hebt mogelijks niet al het kookvocht nodig; het is niet de bedoeling dat je veel saus hebt maar het geheel moet mooi aan elkaar kleven en goed vochtig zijn).
  • Serveer de noedels warm en bestrooi eventueel met gefrituurde uitjes. Ook fijn gehakte verse muntblaadjes, verse koriander en lente-ui zijn lekker ter afwerking.

Notities

1. Udon is een Japanse noedelsoort die is gemaakt van zachte tarwe. Van alle Japanse noedels is udon de dikste noedel. Naast zijn fantastische smaak zijn ook de structuur en textuur heel aangenaam: de noedel is zeer stevig en wordt daardoor nooit 'papperig', maar blijft zijn stevige structuur behouden. Je vindt (biologische) udon noedels in de bio- en natuurwinkel en sommige supermarkten. 
 

Tofu

Als ik ‘tofu’ vermeld in een recept zonder meer bedoel ik de gewone (stevige) tofuvariant. Tofu (of tahoe) is een eiwitrijke vleesvervanger die wordt gemaakt…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top