Hummus met zelf gemaakte crackers

Kikkererwten zijn zeer populair in de plantaardige keuken. En terecht! Kikkererwten zijn niet alleen erg voedzam, maar ook nog eens zeer lekkere peulvruchten die je in tal van gerechten kunt verwerken. Ze vormen ook de basis voor hummus. Hummus is een soort spread of dip die wordt gemaakt van gepureerde kikkererwten (of andere peulvruchten), die worden vermengd met tahini (sesampasta), citroensap, zout en look. Hummus is origineel afkomstig uit het Midden-Oosten, waar het al eeuwen wordt gegeten, maar is sinds een paar jaar ook bij ons meer en meer aan populariteit gaan winnen. En dat is helemaal te snappen. Want hummus is voedzaam, lekker en eenvoudig & snel om te maken!

Je kan hummus op veel verschillende manieren eten: als spread op toastjes of stokbrood, bij falafel (gebakken of gefrituurde balletjes van kikkererwten) of als snack om staafjes wortel of selder of andere rauwkost in te dippen. Meestal serveer ik het als hapje met deze heerlijke en supersnelle zelf gemaakte crackers!

Hummus met zelf gemaakte crackers

Iedereen heeft zo zijn basisrecept om zelf hummus te maken. Dit is het mijne! Lukt altijd, is geen werk en zoveel lekkerder, voedzamer en goedkoper (!) dan kant-en-klare hummus uit de winkel.
4 personen
Voorbereiding: 10 mins
Klaarmaken: 5 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Hummus

  • 250 g voorgekookte kikkererwten
  • 2 el tahini (zie onderaan)
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 6 el citroensap
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1-2 tl ras-el-hanout (zie onderaan)
  • 1 snuifje cayennepoeder
  • peper & zout

Crackers

  • 2 tortillawrap
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • fleur de sel (zie onderaan)

INSTRUCTIES

Hummus

  • Doe alle ingrediënten voor de hummus in de blender en mix fijn. Voeg koud kraantjeswater (en/of olijfolie) toe tot je de gewenste textuur bekomt. Proef en kruid naar smaak bij met peper & zout. Bewaar koel tot gebruik (je kan hummus tot 3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten potje).

Crackers

  • Scheur of knip de tortilla's in stukjes van gewenste grootte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Hak de look. Maak een kruidenolie met de olijfolie, look, het paprikapoeder, de oregano en tijm. Bestrijk de tortilla's hiermee en bestrooi tot slot met wat fleur de sel. Laat gedurende 5 min bakken in de oven op 180 °C tot de crackers krokant en goudbruin zijn. Laat even afkoelen en dien vervolgens op samen met de hummus.

Ras-el-hanout

Ras-el-hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmengeling die bestaat uit meer dan 20 kruiden (sommige varianten kunnen zelfs oplopen tot 40 kruiden of meer). Er is geen…

Fleur de sel

Fleur de sel is niet per se uniek voor de plantaardige keuken, maar verdient misschien toch een beetje extra uitleg. Fleur de sel is een…

Tahini (sesampasta)

Tahini (ook wel tahin of sesampasta genoemd) bestaat in principe uit niets meer of minder dan (witte) sesamzaadjes en (olijf)olie. Tahini kan je vinden in…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top