Home made crunchy ‘n chunky granola

Granola (in combinatie met wat vers fruit en plantaardige yoghurt) vormt een zalig ontbijt dat ook nog eens goed is voor je! Tenminste, als je jouw granola zelf maakt! De meeste granola die je in de winkel kan kopen bevat heel veel suiker en bevat ook teveel vet en onnodige additieven. Het loont dus echt wel om zelf je granola te maken. Dit is echt eenvoudig & vraagt niet veel tijd (je kan veel ineens maken, want zelf gemaakte granola blijft zeker 6-8 weken goed). Het voordeel aan zelf granola maken is dat je de hoeveelheid suiker en vet zelf kan bepalen en onder controle houden. En je kan dan natuurlijk ook zelf kiezen welke noten en gedroogde vruchten je aan je granolamix toevoegt. Dit is een echt basisrecept. Varieer dus gerust met de soorten noten & pitten. Of gebruik eens speltvlokken of gepofte quinoa in plaats van havervlokken … Zolang je de verhoudingen maar min of meer respecteert, kan je gerust de ingrediënten aanpassen naar gelang van wat jij het lekkerste vindt!

Wat ik zelf héél leuk vind aan deze granola is dat ie grove, knapperige brokken bevat. In de meeste granola recepten kan je dit resultaat enkel bereiken door veel olie en suiker toe te voegen, maar dat zou het doel van zelf – gezonde – granola te maken natuurlijk helemaal voorbijschieten! Grote, knapperige brokken granola kan je gelukkig ook op een andere manier bekomen. Hou je vast: door stijf geklopte aquafaba (= het vocht uit een bokaal kikkererwten) toe te voegen! Hiermee creëer je heerlijke crunchy ‘n chunky granola zonder dat je extra vet of suiker moet toevoegen! Je moet wel een beetje geduld hebben … Je moet de granola namelijk volledig laten afkoelen voordat je hem kan opeten. De brokken worden immers pas echt stevig en kleverig nadat de granola volledig is afgekoeld (en dit is echt wel het moeilijkste aan dit recept … moeten wachten tot je mag proeven en dat terwijl de granola zo heerlijk ruikt en er ook superlekker uitziet …). Maar het resultaat is zeker het wachten waard, dus heb geduld en laat de granola helemaal afkoelen!

Home made crunchy 'n chunky granola

Granola met lekker grote, dikke brokken! Een echt basisrecept dat je naar eigen smaak kan aanpassen door de noten, zaden en gedroogd fruit te gebruiken die jij het lekkerste vindt!
12 porties
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 35 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 250 g havermoutvlokken
  • 35 g amandelschilfers
  • 35 g (ongezouten) pecannoten
  • 35 g walnoten
  • 35 g hazelnoot
  • 35 g pompoenpitten
  • 4 el kokosschilfers
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 5-6 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 1 tl zout
  • 3-4 el kokosolie of andere neutrale bakolie: bv. druivenpitolie, macadamia notenolie (zie onderaan)
  • 75 ml aquafaba of 2 eiwitten (zie onderaan)
  • 100 g gedroogd fruit naar keuze bv. rozijnen, moerbeien, gojibessen, veenbessen, bananenchips, gehakte abrikozen, gehakte dadels, ...

INSTRUCTIES

  • Hak pecannoten, walnoten en hazelnoten grof in de blender of met een mes. Meng havermoutvlokken, amandelschilfers, pecannoten, walnoten, hazelnoten, pompoenpitten, kokosschilfers, kaneelpoeder, vanille-extract, ahornsiroop, 1/2 van het zout en de kokosolie door elkaar in een ruime mengkom (met je handen) totdat de kokosolie volledig is gesmolten en vermengd met de rest van de ingrediënten. Afhankelijk van de temperatuur van de kamer waarin je de kokosolie bewaart, zal die immers vloeibaar of vast zijn (kokosolie smelt bij een temperatuur van 25 °C).
  • Doe de aquafaba in een kom, voeg de andere helft van het zout toe en klop stijf. Meng de stijf geklopte aquafaba vervolgens voorzichtig onder de granola mix.
  • Spreid de granola uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel eventueel nog wat extra ahornsiroop over de granola als je (net zoals ik) houd van zoete granola.
  • Bak de granola 35-40 min in de oven op 150 °C tot hij mooi goudbruin is. Controleer af en toe of de granola niet te snel kleurt en verlaag de temperatuur indien nodig. Maar schep de granola zeker niet om!
  • Zet de oven na de baktijd uit en laat de granola nog even in de oven staan met de ovendeur op een kier totdat de oven is afgekoeld.
  • Haal de bakplaat met granola uit de oven en laat volledig afkoelen (het beste resultaat krijg je als je enkele uren (of zelfs een hele nacht) wacht).
  • Schraap de granola los met je handen of een lepel. Hak de gedroogde vruchten eventueel in kleinere stukjes en meng ze onder de granola.
  • Serveer de granola met plantaardige yoghurt of melk en jouw favoriete seizoensfruit. Bewaar de granola in een luchtdichte doos op een koele en droge plaats. Zo blijft hij zeker 6 weken goed.

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top