Het lekkerste vegan bananenbrood

Vroeger vond ik het zeer vervelend wanneer mijn fruitmand tegen het einde van de week achterbleef met een paar overrijpe bananen. Je weet wel, van die bananen die vol staan met van die zwarte stippen en wat ‘mooshy’ zijn. Persoonlijk vind ik zulke bananen niet meer zo lekker om zonder meer uit het vuistje te eten… Gelukkig weet ik sinds een aantal jaar dat je deze overrijpe bananen tal van leuke nieuwe bestemmingen kunt geven. Smijt overrijpe bananen dus zeker nooit weg! Ze zijn de ideale basis voor tal van – gezonde ! – zoete snacks, zoals havermoutkoekjes of bananenpannenkoekjes.

Op dit moment ben ik echter helemaal verslaafd aan dit heerlijke – volledig plantaardige – bananenbrood. Ik zou het echt op elk moment van de dag kunnen eten: als kickstarter ontbijt (eventueel met wat extra schijfjes verse banaan en yoghurt of bestreken met notenpasta), als tussendoortje om het namiddagdipje tegen te gaan of ‘s avonds als extra knabbeltje in de zetel … Anders dan de meeste recepten die je vindt voor bananenbrood, is dit recept ook nog eens goed voor je. In de meeste recepten zit er immers heel veel (geraffineerde witte) suiker en boter, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. De bananen zorgen immers al voldoende voor de juiste textuur en zoetigheid van het broodje. Als het een ietsje decadenter mag, kan je wel wat zwarte chocolade toevoegen, dan is dit bananenbroodje helemaal onweerstaanbaar. Banaan en chocolade vormen nu eenmaal een gouden duo!

Het lekkerste vegan bananenbrood

Geen betere bestemming voor (over)rijpe bananen dan een heerlijk - volledig vegan - bananenbroodje. Geniet ervan als kickstarter ontbijt, als tussendoortje of 's avonds Nigella-gewijs al knabbelend voor het slapengaan.
1 bananenbrood
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • cakevorm

INGREDIENTEN

  • 4 zeer rijpe banaan
  • 65 g kokosolie of plantaardige bakboter (zie notities en onderaan)
  • 65 ml sojamelk of andere plantaardige melk (zie onderaan)
  • 60 g rietsuiker
  • 2 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 2 tl vanille-extract
  • 200 g speltbloem
  • 50 g havermoutvlokken
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 2 handjes walnoten of andere noten: bv. pecannoten, hazelnoten, amandelen
  • 2 handjes zwarte chocolade of vervang door in stukjes gesneden gedroogde vruchten zoals rozijnen, abrikozen, dadels

INSTRUCTIES

  • Indien nodig, verwarm de kokosolie kort in een pannetje op een laag vuur tot het vloeibaar is (kokosolie is vloeibaar bij meer dan 25 graden, hard als boter bij minder).
  • Neem een ruime mengkom en meng hierin de (vloeibare) kokosolie met melk, rietsuiker, ahornsiroop en vanille-extract. Meng goed. Pel de bananen, plet 3/4 van de bananen met een vork en voeg ze toe aan het mengsel. Halveer de resterende banaan in de lengte en houd opzij.
  • Voeg speltbloem, havermoutvlokken, zout, kaneelpoeder, bakpoeder en baksoda toe en meng nogmaals (het is oké als er nog wat kleine brokjes in het deeg zitten). Hak de noten en chocolade grof en meng ze voorzichtig onder het deeg.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet lichtjes in met kokosolie. Doe het beslag in de bakvorm. Schik de banaanhelften bovenop het beslag en bestrooi tot slot met wat kaneelpoeder.
  • Bak het bananenbrood gedurende 45 min in de oven op 180 °C. Om te controleren of het bananenbrood klaar is, kan je er even in prikken met een tandenstoker of breinaald. Als er geen deeg meer hangt aan de prikker is het bananenbrood klaar.
  • Haal het bananenbrood uit de oven en laat volledig afkoelen. Ik vind het lekkerste als het bananenbrood lichtjes gekoeld uit de koelkast komt. Je kan het bananenbroodje 3 tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast.

Notities

1. Andere alternatieven zijn druivenpitolie of (zachte) olijfolie of, als je wil gaan voor minder vet en calorieën, kun je het kokosvet (gedeeltelijk) vervangen door eenzelfde volume appelmoes! Appelmoes is in de meeste cakebereidingen een prima én gezond alternatief voor boter.

Boter

Zowel in de natuurwinkel als in de meeste supermarkten zijn er tegenwoordig plantaardige botersoorten te krijgen, zonder dierlijke ingrediënten. Ook hier geldt dat je best…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

Kokosolie – Kokosvet

Kokosolie is een plantaardige vetstof. Kokosolie wordt weleens een ‘superfood’ genoemd of een ‘gezonde’ olie. Dit kan echter misleidend zijn. Kokosolie is en blijft een…

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top