Healthy snack: vegan havermoutkoekjes met rozijnen en cacaonibs

Ik beken: ik kan moeilijk langer dan 3 uur zonder eten. Guilty as charged! Meestal kan ik dit snel en gezond oplossen met wat fruit of groentenknabbels, maar soms heb ik toch iets meer nodig. En dan komen deze gezonde havermoutkoekjes als geroepen! Ze zijn belachelijk makkelijk en snel om te maken: gewoon alle ingrediënten samen in 1 kom doen, roeren en bakken in de oven. Je hebt dus bijna geen afwas en je hoeft ook niks te snijden of kneden. Kortom, geen excuses om deze koekjes niet eens te proberen. Want ja, ze zijn ook gewoon heel erg lekker ;-). 

Qua smaak en textuur doen ze me eigenlijk heel erg denken aan de klassieke Grany koeken: beetje krokant vanbuiten en lekker zacht en chewy vanbinnen.  Maar deze homemade cookies zijn wel een pakje gezonder:

  • Ze bevatten geen boter, (kokos)olie of andere vetten. Wél gebruiken we appelmoes om de koekjes lekker smeuïg te maken. Je kan kant-en-klare appelmoes (uit bokaal) gebruiken maar je kan je  appelmoes ook zelf maken. Dit moet even stoven, maar is voor de rest eigenlijk geen werk. In de notities onder het recept lees je hoe je hiervoor te werk moet gaan!
  • Deze homemade Grany’s zijn 100% plantaardig en zijn dus sowieso lactosevrij. Ze bevatten ook geen gluten. Iedereen kan dus van deze koekjes meegenieten! 
  • Last but not least: geen geraffineerde suikers in dit koekje. Het zoete halen we uit de appelmoes, de rozijntjes en de heerlijke rauwe cacaonibs! Cacaonibs zijn kleine stukjes pure, rauwe cacao  en zijn eigenlijk de grondstof voor het maken van chocolade.  In tegenstelling tot chocolade bevatten ze géén suikers of smaakversterkers. Cacaonibs zijn bitter van smaak, maar geven aan (vegan) bakrecepten een heerlijk, intense chocoladesmaak. Kies voor een goede kwaliteit, bij voorkeur biologisch en vrij van toevoegingen, zoals deze van Purasana, o.a. te verkrijgen bij BioPlanet en Delhaize. Ook de meeste natuurwinkels hebben een goed aanbod. 

Healthy snack: vegan havermoutkoekjes met rozijnen en cacaonibs

Eenvoudige en snelle koekjes! Lekker krokant vanbuiten, zacht en chewy vanbinnen. Ideaal om mee te nemen als power snack of in de lunchtrommel van de kindjes!
15 koekjes
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 20 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

  • 50 g hazelnoten of amandelen
  • 150 g havermoutvlokken
  • 100 g rozijnen of cranberries of gedroogde dadels, vijgen ...
  • 200 g appelmoes (zie notities 1.)
  • 4 el ahornsiroop
  • 1 el amandelpasta of andere notenpasta
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el rauw cacaopoeder (zie onderaan)
  • 50 g rauwe cacaonibs
  • 1 flinke snuif (grof) zout

INSTRUCTIES

  • Maal de hazelnoten fijn in de blender.
  • Doe alle ingrediënten in een ruime mengkom en meng door elkaar met je handen tot je een kleverige massa hebt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol met je handen balletjes van het deeg ter grootte van een pingpongbal. Leg op de bakplaat en druk plat tot een koekje van +/- 1 cm dikte. Maak zo 15 koekjes.
  • Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 170 °C gedurende 20 min. Zet na de baktijd de ovendeur op een kier en laat de koekjes nog 10 min in de oven rusten terwijl de afkoelt. Zo worden ze verder krokant.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een luchtdicht doosje, zo blijven ze nog 5 dagen lekker.

Notities

1. Appelmoes kan je eenvoudig en snel zelf maken. Snij de gewenste hoeveelheid appels in stukjes. Doe ze in een stoofpan. Kook +/- 30 min op een zacht vuur tot de appels zacht zijn. Stamp fijn met een vork of mix glad met de staafmixer. Breng eventueel op smaak met wat ahornsiroop, kaneelpoeder en vanille-extract (voor dit recept kan je natuur appelmoes gebruiken, zonder enige kruiding). Je kan deze zelf gemaakte appelmoes tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Appelmoes kan je ook perfect invriezen. Haal de avond voordien de portie uit die je nodig hebt en laat ontdooien in de koelkast. 

Rauw cacaopoeder

Rauw cacaopoeder wordt gewonnen uit cacaobonen en is de grondstof voor het maken van chocolade.  Verwar het dus zeker niet met poeder om chocolademelk te…

Amandelpasta – Amandelboter

Amandelpasta of amandelboter is niets meer dan amandelen die gedurende lange tijd zijn gemalen in de blender. Je kan dit kant-en-klaar in de winkel kopen….

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top