Groentetaart met venkel en rozemarijn

Venkel heeft een lekker anijsachtige smaak die goed past in tal van gerechten. In deze groentetaart wordt de anijssmaak ietwat getemperd door de combinatie met rozemarijn. Venkel & rozemarijn gaan uitstekend samen! De rest van de taart wordt zeer eenvoudig gehouden: we combineren aquafaba (ter vervangen van eieren) met plantaardige room, en brengen het geheel pittig op smaak met nootmuskaat en citroen. Probeer zeker ook eens het korstdeeg zelf te maken: helemaal niet moeilijk en toch wel stukken lekkerder (én gezonder én goedkoper) dan kant-en-klaar blader- of kruimeldeeg uit de winkel. Je kan het deeg trouwens ook gemakkelijk 1-2 dagen op voorhand maken. Bewaar het in dat geval afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Groentetaart met venkel en rozemarijn

Groentetaart doet het altijd goed op een lazy Sunday brunch! En deze met venkel is toch weer net dat tikkeltje anders. Verras je tafelgenoten en geniet!
1 groentetaart
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 45 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • deegrol
  • taartvorm

INGREDIENTEN

Taartdeeg

  • 2 koppen bloem
  • 1/3 kop olijfolie
  • 1/2 kop ijskoud kraantjeswater
  • 1/2 el zout

Vulling

  • 1-2 venkel
  • 150 ml kokosmelk of sojaroom (zie onderaan)
  • 90 ml aquafaba ter vervanging van 2 eieren (zie onderaan)
  • 2 el maïzena
  • 1 1/2 el citroensap
  • 1/2 tl citroenzeste
  • 2 el verse rozemarijn of 1 1/2 el gedroogde rozemarijn
  • (vers geraspte) nootmuskaat
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten met behulp van je handen door elkaar in een ruime mengkom. Kneed gedurende 3 min tot je een mooi egaal deeg bekomt dat loslaat van de kom. Leg het deeg terug in de kom en laat 30 min rusten in de koelkast (het rusten op een koele plaats verbetert de textuur van het deeg).
  • Maak intussen de vulling. Breng een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook. Laat de venkelknol hierin koken gedurende 10 min. Haal nadien de knol uit het water en laat even afkoelen.
  • Verwijder vervolgens de voet van de venkelknol. Halveer de knol en snijd elke helft in dunne reepjes.
  • Meng alle overige ingrediënten voor de vulling door elkaar en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak. Leg het in een taartvorm. Prik het deeg in en bak vervolgens blind gedurende 15 min in de oven op 180° C.
  • Haal het deeg uit de oven. Leg hierop de venkelreepjes en giet vervolgens het roommengsel uit over de venkel.
  • Plaats de taart opnieuw in de oven en bak nogmaals gedurende 30-35 min tot de taart mooi goudbruin kleurt.

Ei

In het begin dat ik overschakelde naar een plantaardige levensstijl, had ik het best moeilijk om een goede vervanger te vinden voor eieren. Voor heel…

Room

Er bestaan verschillende plantaardige varianten voor room op basis van koemelk: er is plantaardige room op basis van soja, haver, cashew, kokos, … Het is…

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk ‘water’ (= aqua) en ‘bonen’ (= faba). Het gaat om het vocht dat vrijkomt bij het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten en…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top