Gezonde(re) broodpudding zonder suiker en mét appel

Voor mij – en ik ben zeker niet de enige – is broodpudding (of “bodding”) een echt nostalgisch gerecht. Als kind kon je me niet blijer maken dan met een weekendje gaan slapen bij mijn lieve grootouders. Bij hen mocht ik immers (bijna) alles en mocht ik vooral naar hartelust allerlei lekkers bakken (lees: de hele keuken overhoop halen). Naast pannenkoeken en gele crème was broodpudding destijds een van mijn favoriete zoete zondes. Nochtans ben ik deze “jeugdliefde” vervolgens enige tijd uit het oog verloren. Dat een klassieke broodpudding met zijn rijkelijke hoeveelheden (bruine) suiker niet echt zo gezond is, heeft hier wellicht iets mee te maken. Toen ik onlangs een behoorlijke hoeveelheid oud brood overhad, kwam ik echter op het idee om voor de traditionele – niet zo gezonde – broodpudding een meer verantwoord alternatief te proberen uitwerken. En al zeg ik het zelf, het resultaat mag best geslaagd genoemd worden :-).

Sommige “usual suspects” heb ik behouden:

  • Eerst en vooral heb ik – uiteraard – het brood behouden. Door bruin of volkoren brood te gebruiken in plaats van wit brood zorg je wel dat je toch een pak meer vezels binnen hebt!
  • Ook de melk heb ik behouden, aangezien die zorgen voor de nodige binding in de pudding. Plantaardige melk, uiteraard ;-). Ikzelf gebruik heel graag sojamelk met vanillesmaak in deze pudding!
  • De eieren zijn vervangen door een geprakte (rijpe) banaan!
  • Het belangrijkste waarop deze broodpudding verschilt van het traditionele recept is de vervanging van de suiker door een handvol zoete dadels en appels! Dat is een dubbele win: de geraffineerde suiker is weg en er komt gedroogd én vers fruit voor in de plaats :-). Ook voeg ik graag een zakje vanillepuddingpoeder toe aan mijn broodpudding omdat dat zo’n lekkere vanillesmaak geeft. Weetje: de meest bekende van Imperial en Dr. Oetker zijn helemaal vegan ! 

Laat zeker weten als je deze broodpudding hebt geprobeerd, en wat je ervan vond :-).

Gezonde(re) broodpudding zonder suiker en mét appel

Heerlijk nostalgisch gerecht waarin je al jouw oude broodresten kwijt kan! Zoet én zero waste, wat een zalig duo!
1 broodpudding
Voorbereiding: 20 mins
Klaarmaken: 1 hr

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • cakevorm

INGREDIENTEN

  • 400 g (oud) brood
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 100 g appelmoes
  • 1 rijpe banaan of 100 g extra appelmoes of 90 ml aquafaba (ter vervanging van 2 eieren) (zie onderaan)
  • 1 zoete appel
  • 500 ml plantaardige melk naar keuze bv. sojamelk, havermelk, notenmelk (zie onderaan)
  • 100 g rozijnen of ander gedroogd fruit: vijgen, abrikozen
  • 4 medjool dadels
  • 50 g vanille puddingpoeder type dr. Oetker of Imperial
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 snuifje zout

INSTRUCTIES

  • Doe de rozijnen en dadels in een kommetje met kraantjeswater en laat ze hierin 10 min wellen. Giet af en laat even uitlekken. Snij de dadels in kleine stukjes. Hou opzij.
  • Snijd of scheur de sneetjes brood en peperkoek in stukjes (de korstjes van het brood kan je gewoon mee gebruiken). Doe de stukjes brood en peperkoek in een ruime mengkom.
  • Neem en andere ruime mengkom en plet hierin de banaan fijn met een vork. Voeg appelmoes, vanillepudding, rozijnen, dadels, kaneelpoeder en snuif zout toe. Meng om.
  • Voeg de inhoud van de beide kommen bij elkaar en roer goed om.
  • Verwarm de melk tot ze lauw is. Giet nu ook de lauwe melk in de mengkom en roer nogmaals goed om.
  • Schil de appel en snij in fijne stukjes. Meng de stukjes appel voorzichtig onder het beslag.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier (of vet een bakvorm in met wat vetstof). Giet het beslag in de bakvorm. Bestrooi eventueel nog met wat extra kaneelpoeder. Bak de broodpudding gedurende 60 min in de oven op 170 °C.
  • Haal de broodpudding uit de oven en laat volledig afkoelen (ikzelf vind hem het lekkerste als ie goed koel is!). Bewaar in de koelkast of op een koele plaats. Zo blijft de broodpudding zeker nog 3 dagen goed.

Ei

In het begin dat ik overschakelde naar een plantaardige levensstijl, had ik het best moeilijk om een goede vervanger te vinden voor eieren. Voor heel…

Melk

Zowel in de natuurwinkels als in de gewone supermarkten vind je tegenwoordig een ruim aanbod aan soorten plantaardige melk: sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnotenmelk, quinoamelk,…

4 thoughts on “Gezonde(re) broodpudding zonder suiker en mét appel”

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top