Gevulde aubergine uit de oven

Aubergines … either you love them or you hate them. And I looooove them!! Ik vind het zo een veelzijdige groente: je kan aubergine bakken, stoven, paneren in een kruidig jasje en frituren (dit is echt zo lekker!) of je kan de oven het meeste werk laten doen. Lekker gemakkelijk! Dit is dan ook een ideaal recept voor als je wél tijd hebt om te wachten maar geen zin of tijd hebt om uitgebreid te staan koken. Ook leuk dus voor een etentje, want de aubergines zien er echt wel heel mooi uit. Fijn ook is dat je dit recept kan aanpassen aan wat ‘t seizoen heeft te bieden. In de zomer zijn de aubergines het lekkerste met verse tomaatjes en vijgen. Maar buiten ‘t seizoen kan je beter gaan voor zongedroogde tomaatjes en gedroogde vijgen (of dadels, ook heel lekker in dit gerecht). Niet alleen zijn tomaten in de winter echt niet lekker, ook hebben ze vaak een erg grote voetafdruk. Wist je trouwens dat wintertomaten uit België nog slechter zijn voor het milieu dan tomaten uit Spanje? ‘Lokale’ tomaten komen dan immers uit een verwarmde kas en die slorpen doorgaans zoveel energie dat hun milieu- en klimaatimpact groter is dan die van tomaten die vanuit Spanje naar België vervoerd worden. Als je voor jouw aankoop van groenten en fruit milieubewust wil kiezen, kan je hierbij gebruik maken van een heel handige app. Op https://groentefruit.milieucentraal.nl/ vind je een groente- en fruitkalender waar je voor elke groente- en fruitsoort kan checken hoe milieuvriendelijk die is in vergelijking met andere producten. Ook mooi meegenomen is dat seizoensgroenten- en fruit niet alleen véél lekkerder zijn, maar vaak ook goedkoper én niet of minder verpakt! Een echte win-win dus!

Gevulde aubergine uit de oven

Minder dan 15 minuten werk, maar oh zo lekker! Laat de oven het meeste werk doen en geniet van aubergines op hun best. Ideaal voor lichte lunch of verrassend voorgerecht.
2 personen
Voorbereiding: 15 mins
Klaarmaken: 40 mins

PRINTEN

DELEN

INGREDIENTEN

  • 2 aubergine
  • 100 g Violife Greek White (plantaardige fetakaas) (zie onderaan) of gebruik burrata, mozarella, halloumi,
  • 100 g vijgen neem verse of gedroogde vijgen (of dadels) naar gelang 't seizoen
  • 100 g kerstomaten of 35 g gedroogde tomaatjes (naar gelang 't seizoen)
  • 1/2 rode ui
  • 1 el verse basilicum
  • 2 el ahornsiroop (zie onderaan)
  • 1 el gedroogde oregano
  • olijfolie
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Halveer de aubergines met het steeltje eraan in de lengte. Maak kruiselings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Leg de aubergines met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bestrijk met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster ca. 25 min. in de oven op 200 °C.
  • Snij intussen de rode ui in fijne ringen. Halveer de kerstomaten (of snijd de gedroogde tomaatjes in fijne reepjes). Snij de Violife Greek White in kleine blokjes. Snij de vijgen in partjes.
  • Haal de aubergines uit de oven en duw eerst de uiringen tussen de inkepingen. Vul de aubergines vervolgens met de tomaatjes, vijgen en Violife Greek White. Bestrooi met de oregano. Kruid af met peper en zout. Besprenkel tot slot met de ahornsiroop en plaats nogmaals 15 min in de oven. Verlaag de ovenstand naar 180 °C.
  • Haal de aubergines uit de oven. Strooi er de verse basilicum overheen. Serveer meteen. Lekker met een frisse groene salade en wat knapperig (look)brood erbij.

Ahornsiroop

Ahornsiroop (in het Engels: maple syrup) is een populair zoetmiddel in de plantaardige keuken, vooral ter vervanging van honing. Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die…

Fetakaas

Het merk Violife heeft een heel lekkere plantaardige fetakaas, genaamd Violife Greek White. Het is een 100% plantaardige kaas op basis van kokosolie. De textuur…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top