Gemakkelijke ovenschotel met bloemkool, tomaat en basilicum

Bloemkool & tomaat. Niet meteen een voor de hand liggende combinatie, maar oh boy zo lekker zeg! De inspiratie voor deze gemakkelijke ovenschotel vond ik in het kookboek Gezellige Gezondige Goesting van Steffi Vertriest. Dit boekje bevat heel wat happy en healthy recepten, waarvan de meeste veggie en/of vegan. Dit gerecht vind ik een absolute topper omdat het zo easy & snel is, ideaal als je even wat minder tijd hebt maar toch graag vers & gezond wil eten. 

Ook handig is dat je dit gerecht gemakkelijk helemaal op voorhand kan klaarmaken. Eventueel zelfs al de dag voordien. Bewaar in dat geval de schotel in de koelkast. Op het moment zelf hoef je hem dan enkel nog in de oven te schuiven! Handig, voor in de week als het snel moet gaan of in ‘t weekend als je dit maakt voor vrienden of familie en je liever bij je gasten aan de aperitief zit dan in de keuken staat ;-). 

Gemakkelijke ovenschotel met bloemkool, tomaat en basilicum

Easy Italian comfort food, maar dan in een gezond jasje!
4 personen
Voorbereiding: 25 mins
Klaarmaken: 1 hr

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

  • 1 bloemkool
  • 300 ml tomatenpassata
  • 2 el tomatenconcentraat
  • 1 teentje knoflook
  • 2 handjes verse basilicum
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1/2 tl zacht paprikapoeder
  • 1/4 tl chilivlokken of cayennepoeder
  • 15 kerstomaten of 2-3 gewone tomaten
  • 180 g vegan mozarella of andere (smelt)kaas naar keuze zie notities 1.
  • olijfolie
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Verdeel de bloemkool in roosjes. Verspreid ze over een bakplaat, besprenkel met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster ze gaar in een voorverwarmde oven van 170 °C gedurende 30 min.
  • Doe intussen tomatenpassata, tomatenconcentraat, knoflook, basilicum, oregano, paprikapoeder, chili, 1/2 van de tomaten en 1/2 van de kaas in de blender en maal fijn. Kruid goed af met peper en zout.
  • Als de bloemkool gaar is, haal ze uit de oven en roer ze onder de tomatensaus. Doe het geheel hierna in een ruime ovenschotel.
  • Hak de resterende tomaatjes in stukken en strooi ze samen met de rest van de kaas over de schotel. Bak nogmaals 25-30 min in de oven op 170 °C. Serveer meteen. Geef er eventueel wat gekookte pasta, knapperig brood of een frisse groene salade bij.

Notities

1. Ik gebruikte een mengeling van  Violife Greek White en Violife Geraspte Mozarella

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top