Cashew ricotta dip met gemarineerde zoete tomaatjes en munt

Dit hapje is een van jullie favoriete recepten op deze blog. En terecht! Zo eenvoudig om te maken, maar zo heerlijk en verrassend van smaak. De witte dip bestaat uit een mengeling van enerzijds ‘ricotta’ op basis van cashewnoten en anderzijds de plantaardig roomkaas Creamy Original van Violife. De cashew ricotta maken we helemaal zelf (die vind je moeilijk kant-en-klaar in de winkel), de roomkaas van Violife kan je vinden in de Albert Heijn en sommige Delhaizes. We brengen de witte dip op smaak met lente-ui en munt. Een heerlijk frisse combinatie. In het midden van de dipschaal komen er gemarineerde kerstomaatjes. Opnieuw heel erg eenvoudig om te maken, maar heel verfrissend van smaak en ideaal in combinatie met de romige, witte dip.

Zet de dipschaal in het midden van de tafel, geef er lookbroodjes bij en laat je gasten zelf erop los smeren. Succes verzekerd!

Cashew ricotta dip met gemarineerde zoete tomaatjes en munt

Eerlijk? Dit is mijn favoriete dip ever! Zo heerlijk fris en zomers! En het ziet er ook gewoon erg mooi uit, dus dat wordt sowieso scoren bij je gasten als je deze op tafel zet!
6 personen
Voorbereiding: 25 mins

PRINTEN

DELEN

MATERIAAL

  • foodprocessor

INGREDIENTEN

Cashew-ricotta (zie notities)

  • 100 g cashewnoten
  • 3 el citroensap
  • 30 ml kraantjeswater
  • 30 ml ongezoete sojamelk
  • 1 tl roze peperbolletjes optioneel
  • 1/2 tl zout

Overig

  • 3 lente-ui
  • 3 el verse munt + extra ter afwerking
  • 100 g plantaardige roomkaas natuur (zie onderaan)
  • 200 g kerstomaten (bij voorkeur in verschillende kleuren, das mooist!)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el olijfolie + extra ter afwerking
  • 1 tl rietsuiker
  • peper & zout

INSTRUCTIES

  • Maak eerst de cashew-ricotta. Week de cashewnoten gedurende 30 min in warm kraantjeswater. Giet af en laat uitlekken. Doe hierna alle ingrediënten voor de cashew-ricotta in de blender en mix op de hoogste stand tot je een smeuïg en romig geheel bekomt.
  • Snij vervolgens lente-ui en munt in fijne stukjes. Neem een mengkom en meng hierin cashew-ricotta, roomkaas, lente-ui en munt. Kruid met peper en zout naar smaak. Zet even in de koelkast (zo kan de ricotta nog wat opstijven).
  • Neem een tweede, bij voorkeur hoge, kom en plet en verscheur hierin de kerstomaatjes met je vingers tot kleine stukjes (opgelet: dit kan spatten, dus draag een schort!). Laat de tomaatjes vervolgens even uitlekken in een zeef. Doe ze daarna opnieuw in de kom en voeg azijn, olijfolie en suiker toe. Meng goed en kruid met wat zout.
  • Spreid het ricotta-mengsel uit over een groot plat bord of een brede ondiepe kom. Maak in het midden een kuiltje en doe hierin de tomaatjes. Werk af met wat extra olijfolie en verscheurde muntblaadjes.
  • Serveer met sneetjes (stok)brood of crackers en laat iedereen gezellig dippen! Persoonlijk vind ik de dip het lekkerst met sneetjes warme ciabatta, die je oven kort laat kleuren onder de ovengrill nadat je ze hebt ingesmeerd met een beetje olijfolie en wat geperste look.

Notities

1. In sommige speciaalzaken kan je vegan ricotta kant-en-klaar kopen. Of als je dit gerecht iets toegankelijker wil houden, kan je ook koemelk ricotta gebruiken. Gebruik in dat geval 250 g. Het gerecht is dan wel niet meer 100% vegan, maar toch bijna :-). 

Roomkaas

Plantaardige roomkaas kan je kant-en-klaar kopen. Ik vind de Violife creamy original, een plantaardige roomkaas op basis van kokosolie een heel goed product (o.a. te…

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Welkom!

Hoi, ik ben Claudia! Met mijn blog Claudia’s Food Court wil ik mijn liefde voor plantaardig koken en eten met jullie delen. Je vindt hier zowel lekkere recepten als allerlei tips & tricks om de stap te zetten naar een (meer) plantaardige levensstijl. Veel lees- en kookplezier! Meer weten?

Populaire recepten

Scroll to Top